miesiąc w którym dochód "został osiągnięty" - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 09 lut 2015, 10:19

Pani rozpoczęła działalność w październiku 2014r. w listopadzie uzyskała dochód 3000,00 zł.co oświadczyła pisemnie i dostała odmowę dochód przekracza ale odwołała się do SKO a SKO uznało że źle policzyłam bo "dochód uzyskany podlega doliczeniu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty tj: mam wziąć dochód z miesiąca grudnia ... bo zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych za datę powstania przychodu z działalności gospodarczej uważa się dzień wykonania usługi nie później niż dzień wystawienia faktury " tak mi to wyjaśnili; jak liczycie dochód uzyskany ???
ja :)

Napisano: 09 lut 2015, 10:35

wg ustawy o świadczeniach rodzinnych uzyskaniem dochodu jest: rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej lub wznowieniem jej wykonywania .... a nie wystawienie faktury
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 10:41

napiszę jeszcze raz odmowną decyzję muszę jakoś to uzasadnić lepiej

Napisano: 09 lut 2015, 11:45

może ktoś miał podobna sprawę i podpowie co napisać w uzasadnieniu

Napisano: 09 lut 2015, 12:01

kurcze pieczone przecież my nie pracujemy na updofie tylko na świadczeniach rodzinnych co nas obchodzi dzień wystawienia pierwszej faktury, a co jak ktoś faktur nie wystawiał wcale tylko paragony z kasy fiskalnej? Które to takie sko mądre?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 12:12

szczerze .. to nie wiem jak teraz to wyjaśnić i napisać, który to miesiąc następujący po miesiącu w którym dochód został osiągnięty? zawsze rozumiałam że to drugi miesiąc po rozpoczęciu działalności

Napisano: 09 lut 2015, 12:15

ja :) pisze:szczerze .. to nie wiem jak teraz to wyjaśnić i napisać, który to miesiąc następujący po miesiącu w którym dochód został osiągnięty? zawsze rozumiałam że to drugi miesiąc po rozpoczęciu działalności
no jak działalność ma od października to nie ma przeproś że dochód za listopad
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2015, 13:25

ja mam podobną sytuację i nie wiem czy dobrze zrobiłam..facet rozpoczął i zawiesił działalność w kwietniu 23 maja wznowił...liczę dochód za czerwiec? dzielę to na ilość członków rodziny i dochód uzyskany przez jeden miesiąc zaznaczam? Proszę o podpowiedź ponieważ zajmuję się tym od niedawna a nie mam kogo się poradzić :/
anita1111

Napisano: 10 lut 2015, 15:16

a dlaczego za czerwiec , ważne jest kiedy rozpoczął a nie wznowił
zabka

Napisano: 10 lut 2015, 15:32

ponieważ rozpoczął 23.04 a 27.04 zawiesił więc żadnego dochodu nie było a po pierwszym pełnym miesiącu powinno się zrobić uzyskanie...tak mi się wydaje ale proszę mnie wyprowadzić z błędy jeżeli źle rozumiem...
anita1111

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x