Minimalny wiek otrzymania pomocy w ramach Obszaru B/Zadanie - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 kwie 2019, 7:57

Mam pytanie, czy jest jakiś minimalny wiek od którego udzielacie pomocy w zakupie sprzętu elektronicznego ? Dostałam pytanie, czy rodzice mogą złożyć wniosek na 4 letnie dziecko z dysfunkcją słuchu, chcą zakupić dla niego komputer stacjonarny.
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 18 kwie 2019, 14:09

Moniuszko pisze:Mam pytanie, czy jest jakiś minimalny wiek od którego udzielacie pomocy w zakupie sprzętu elektronicznego ? Dostałam pytanie, czy rodzice mogą złożyć wniosek na 4 letnie dziecko z dysfunkcją słuchu, chcą zakupić dla niego komputer stacjonarny.
I jeszcze jedno pytanie: dziecko ma na orzeczeniu symbol 03-L, czy w związku z tym musi przedstawiać jeszcze zaświadczenie od lekarza ?
Moniuszko
Referent

Napisano: 18 kwie 2019, 15:17

Moniuszko pisze:
Moniuszko pisze:Mam pytanie, czy jest jakiś minimalny wiek od którego udzielacie pomocy w zakupie sprzętu elektronicznego ? Dostałam pytanie, czy rodzice mogą złożyć wniosek na 4 letnie dziecko z dysfunkcją słuchu, chcą zakupić dla niego komputer stacjonarny.
I jeszcze jedno pytanie: dziecko ma na orzeczeniu symbol 03-L, czy w związku z tym musi przedstawiać jeszcze zaświadczenie od lekarza ?
Zawsze mam wątpliwość co do wieku, ale może to jest kwestia , jaki chcą sprzęt i jak to uzasadnią.
Druga rzecz, która teraz zaczęła mnie zastanawiać. Adresatami B4 są osoby ze stopniem znacznym, umiarkowanym i orzeczeniem o niepełnosprawność. Natomiast definicja dysfunkcji narządu słuchu w B4 brzmi: "...należy przez to rozumieć dysfunkcję narządu słuchu stanowiącą powód wydania orzeczenia o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, (...)" i dalej nie ma mowy o dzieciakach, które nie mają jeszcze stopni niepełnosprawności.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2019, 18:03

No właśnie i ta definicja spowodowała, że mam wątpliwości i już sama nie wiem, czy w stosunku do dzieci, należy jeszcze oczekiwać dostarczenia zaświadczenia lekarskiego.
Może jeszcze ktoś się wypowie :) ?
Moniuszko
Referent

Napisano: 19 kwie 2019, 10:54

PCPR-Trz pisze:
Moniuszko pisze:
Zawsze mam wątpliwość co do wieku, ale może to jest kwestia , jaki chcą sprzęt i jak to uzasadnią.
Druga rzecz, która teraz zaczęła mnie zastanawiać. Adresatami B4 są osoby ze stopniem znacznym, umiarkowanym i orzeczeniem o niepełnosprawność. Natomiast definicja dysfunkcji narządu słuchu w B4 brzmi: "...należy przez to rozumieć dysfunkcję narządu słuchu stanowiącą powód wydania orzeczenia o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, (...)" i dalej nie ma mowy o dzieciakach, które nie mają jeszcze stopni niepełnosprawności.
tylko z B3 nie mogą dzieci (bo tu tylko osoby z umiarkowanym), B 1 i 4 dzieci mogą korzystać, fakt w regułce są jakieś niejasności, ale z treści programu wynika, że dzieci mogą, w B4 ewentualnie brać zaświadczenie lekarskie o ubytku słuchu w decybelach
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 19 kwie 2019, 11:06

A czy dziecku 4 letniemu można przyznać komputer ?
Moniuszko
Referent

Napisano: 24 kwie 2019, 15:13

Teoretycznie tak, pod warunkiem, że zdobędzie wymaganą liczbę punktów, preferowane są osoby zatrudnione ale jak czterolatek będzie komunikował się za pomocą komputera?
Zadanie 4 skierowane jest do osób z dysfunkcją narządu słuchu i trudnościami w komunikowaniu się za pomocą mowy
pracownik MOPR
Praktykant
Od: 11 kwie 2019, 15:21
Zajmuję się: środki PFRON

Napisano: 08 maja 2019, 12:06

My mamy punktu za dziecko w wieku szkolnym czyli 7 lat.
Po co 4 letniemu dziecku komputer.
Zaświadczenie lekarskie jest potrzebna dla dzieci.
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Napisano: 08 maja 2019, 14:24

Według odpowiedzi przekazanych przez PFRON,osoby ze znacznym i umiarkowanym stopniem mający na orzeczeniu symbol 03-L nie potrzebują zaświadczenia od lekarza i tak samo jest w przypadku orzeczeń wydawanych do 16 r.ż mających symbol 03-L.
Co do wieku dziecka, nie wiem czy można dyskryminować i nie przyjąć takiego wniosku. My przyjmiemy i ocenimy, w związku z tym, że jest to małe dziecko i jeszcze się nie uczy, to nie zdobędzie dużej ilości punktów.
Moniuszko
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x