tego dziecka się nie uwzględnia więc nie może być w składzie rodzinynowa11 pisze:Mam pytanko: Kobitka pobiera świadczenie wychowawcze tylko na drugie dziecko. Dziś zgłasza, że syn (pierwsze dziecko) został umieszczony w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym, w związku z tym proszę o podpowiedź bo już zgłupiałam: czy to drugie dziecko nadal pozostaje drugim, czy "staje się" pierwszym? czy może powinnam wykreślić tego chłopca przebywającego w MOW ze składu rodziny?
a jak to się ma do definicji rodziny art. 2 pkt 16 ?swieza(K) pisze:tego dziecka się nie uwzględnia więc nie może być w składzie rodzinynowa11 pisze:Mam pytanko: Kobitka pobiera świadczenie wychowawcze tylko na drugie dziecko. Dziś zgłasza, że syn (pierwsze dziecko) został umieszczony w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym, w związku z tym proszę o podpowiedź bo już zgłupiałam: czy to drugie dziecko nadal pozostaje drugim, czy "staje się" pierwszym? czy może powinnam wykreślić tego chłopca przebywającego w MOW ze składu rodziny?
A jeśli rodzice są zobowiązani tylko do zakupu odzieży oraz kieszonkowego? To co wtedy chłopak pozostaje w składzie rodziny?mops2 pisze:Czy MOW pobiera opłaty od rodziców np. za wyżywienie?
Jeśli pobiera - to nie zapewnia całodobowego utrzymania (mamy taki przypadek).
tak nawet zakup ołówków to także wydatekCzyscioszka pisze:A jeśli rodzice są zobowiązani tylko do zakupu odzieży oraz kieszonkowego? To co wtedy chłopak pozostaje w składzie rodziny?mops2 pisze:Czy MOW pobiera opłaty od rodziców np. za wyżywienie?
Jeśli pobiera - to nie zapewnia całodobowego utrzymania (mamy taki przypadek).