złożenie wyjaśnień po wstrzymaniu wypłaty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 23 maja 2018, 12:25

Witam , proszę mi powiedzieć co mam zrobić. Wywiad nie został przeprowadzony z uwagi na to, że Pan nie umożliwił przeprowadzenie. Wywiad miał mi potwierdzić kto sprawuje opiekę nad dziećmi. Na tej podstawie wstrzymałam wypłatę świadczenia. Pan się zjawił i oznajmił, że zona się wyprowadziła z dziećmi i mieszka we Wrocławiu. Nie wzięłam tego na oświadczeniu. Czy mogę sporządzić notatkę z rozmowy i na tej podstawie uchylić Panu świadczenie w związku z niesprawowaniem opieki nad dzieckiem?
Staś
Stażysta
Od: 15 lis 2016, 21:00
Zajmuję się: Ś W

Napisano: 24 maja 2018, 14:30

może lepiej byłoby zlecić wywiad środowiskowy Art. 15.[Przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego] 1. Jeżeli w stosunku do osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia wychowawczego lub osoby pobierającej to świadczenie wystąpią wątpliwości dotyczące sprawowania opieki nad dzieckiem, w tym również w przypadku, o którym mowa w art. 22, wydatkowania świadczenia wychowawczego niezgodnie z celem lub marnotrawienia świadczenia wychowawczego, organ właściwy oraz wojewoda mogą zwrócić się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2016 r. poz. 930, z późn. zm.), w celu weryfikacji tych wątpliwości.
młodszyreferent96
Awatar użytkownika
Referent
Od: 12 kwie 2017, 17:21
Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x