Moduł I B1
Moduł I B1
Witam! mam dziecko 11 letnie obszar B1 stara się o komputer. ma orzeczenie o niepełnosprawności symbol ,,O'' (wzrok). W zaświadczeniu lekarskim nie ma jakie ma zwężenie pola widzenia, natomiast pacjent ma obniżoną ostrość wzroku (w korekcji) w oku lewym 5/9, w oku prawym 5/9. Czy mogę przyznać dofinansowanie?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: Moduł I B1
zgodnie z definicją w kierunków (pkt b poniżej)
5) dysfunkcji narządu wzroku (w przypadku Obszaru B) - należy przez to rozumieć dysfunkcję wzroku stanowiącą powód wydania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności, a także w przypadku:
a) gdy dysfunkcja narządu wzroku nie jest przyczyną wydania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności, ale wnioskodawca przedłoży zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza okulistę potwierdzające, że osoba niepełnosprawna, której dotyczy wniosek, ma ostrość wzroku
(w korekcji) w oku lepszym równą lub poniżej 0,05 i/lub ma zwężenie pola widzenia do 20 stopni;
b) osób niepełnosprawnych w wieku do 16 roku życia - gdy wnioskodawca przedłoży zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza okulistę potwierdzające, że osoba niepełnosprawna, której dotyczy wniosek, ma ostrość wzroku (w korekcji) w oku lepszym równą lub poniżej 0,1 i/lub ma zwężenie pola widzenia do 30 stopni,
przy czym osoby niepełnosprawne posiadające dysfunkcje narządu wzroku wymienione w lit. a i lit. b, są traktowane jak osoby niewidome;
tak więc jeśli to co napisałeś/aś czyli 5/9 (nie wiem co to znaczy) jest jakimś błędem, chyba że lekarz miał na myśli 5,9 no to niestety się nie kwalifikuje
5) dysfunkcji narządu wzroku (w przypadku Obszaru B) - należy przez to rozumieć dysfunkcję wzroku stanowiącą powód wydania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności, a także w przypadku:
a) gdy dysfunkcja narządu wzroku nie jest przyczyną wydania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności, ale wnioskodawca przedłoży zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza okulistę potwierdzające, że osoba niepełnosprawna, której dotyczy wniosek, ma ostrość wzroku
(w korekcji) w oku lepszym równą lub poniżej 0,05 i/lub ma zwężenie pola widzenia do 20 stopni;
b) osób niepełnosprawnych w wieku do 16 roku życia - gdy wnioskodawca przedłoży zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza okulistę potwierdzające, że osoba niepełnosprawna, której dotyczy wniosek, ma ostrość wzroku (w korekcji) w oku lepszym równą lub poniżej 0,1 i/lub ma zwężenie pola widzenia do 30 stopni,
przy czym osoby niepełnosprawne posiadające dysfunkcje narządu wzroku wymienione w lit. a i lit. b, są traktowane jak osoby niewidome;
tak więc jeśli to co napisałeś/aś czyli 5/9 (nie wiem co to znaczy) jest jakimś błędem, chyba że lekarz miał na myśli 5,9 no to niestety się nie kwalifikuje
I właśnie dlatego (nie znając się na wadach wzroku) zaświadczenie lekarskie skonstruowałam sobie tak, żeby lekarz wypisał mi dane, zgodnie z konkretną skalą (SNELLENA).
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
w kierunkach nie powołują się na skalę Snellena, jest tylko mowa o ostrości wzroku i polu widzenia, a jak sobie przełożysz skalę Snellena na to to nie wiem, nie jestem okulistą; ja bym poprosił aby opisał dziecko wg ostrości wzroku i pola widzenia
To 5/9 trzeba poprostu zamienić na ułamek dziesiętny czyli wychodzi 0,56.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
jeśli tak jest to się nie kwalifikujeania-pcpr pisze:To 5/9 trzeba poprostu zamienić na ułamek dziesiętny czyli wychodzi 0,56.
nie ma co gdybać, tylko zapytać się okulisty czy się kwalifikuje czy nie.
według
Podział ostrości wzroku
Podział ostrości wzroku ostrość wzroku według Tablicy Snellena
wzrok normalny 5/5 lub 5/1,0
wzrok prawie normalny 5/0,9 - 5/0,4
słabowzroczność lekka 5/0,3 - 5/0,1
słabowzroczność umiarkowana 5/0,09 - 5/0,06
słabowzroczność głęboka 5/0,05- 5/0,02
ślepota całkowita 5/0,01 - 5/0,00
ja bym pytał się okulisty,
Podział ostrości wzroku
Podział ostrości wzroku ostrość wzroku według Tablicy Snellena
wzrok normalny 5/5 lub 5/1,0
wzrok prawie normalny 5/0,9 - 5/0,4
słabowzroczność lekka 5/0,3 - 5/0,1
słabowzroczność umiarkowana 5/0,09 - 5/0,06
słabowzroczność głęboka 5/0,05- 5/0,02
ślepota całkowita 5/0,01 - 5/0,00
ja bym pytał się okulisty,
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja byłam u okulisty na konsultacji, to jest jakaś star tabela i tak jak już ktoś wyżej napisał trzeba podzielić 5 na 9 i wychodzi 0,56.
Ja miałam akurat zaświadczenie 1/50.
A rozmawiałam z oddziałem to normalnie można fakturę za konsultację ująć w kosztach obsługi. Choć mi akurat udało się za darmo pogadać z okulistą
Ja miałam akurat zaświadczenie 1/50.
A rozmawiałam z oddziałem to normalnie można fakturę za konsultację ująć w kosztach obsługi. Choć mi akurat udało się za darmo pogadać z okulistą

Oprócz Moduł I B1 - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
POMOCY AS
C2 - zaświadczenie?
AS - MII - wpisowe
AS - nadpłata
As - baza
AS - kontrola C2
C3, pomożecie?!
AS - e-mail z PFRON
AS MODUŁ 1 ZADANIE C2
AS obszar C2 - brak karty gwarancyjnej
Przerwa w orzeczeniu - Moduł II