Dzień dobry,
Mam pytanie dotyczące dofinansowania w ramach programu Aktywny Samorząd. Pisze ponieważ w moim mieście osoby, które zajmują się przyjmowaniem wniosków nie potrafiły udzielić mi żadnej odpowiedzi.
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności dla syna - 4 latka. Symbol 03-L, pkt 6 i 8 - wymaga. Orzeczenie to dostał że względu na zdjagnozowaną przez neurologa afazję oraz problemy w komunikowaniu się. Dostałam informację, że mogę starać się o dofinansowanie do zakupu laptopa oraz programu logopedycznego (komputerowego) w ramach w/w programu Obszar I Moduł B punkt 4. Do wniosku kazano mi dołączyć zaświadczenie od lekarza ( zal. Nr 3b) odnośnie dysfunkcji słuchu dziecka. Problem polega na tym,że żaden lekarz nie wpisze mi tego zaświadczenia, gdyż dziecko nie ma dysfunkcji słuchu a mowy. Panie bez zaświadczenia nie chcą przyjąć wniosku, twierdząc że w takim razie dofinansowanie się nie należy. Natomiast wiem, że w innych województwach osoby na samą afazję dostawały dofinansowanie.
Czy mogłabym prosić o rozjaśnienie mi danej sprawy czy takie dofinansowanie w moim wypadku przysługuje i ewentualnie co musiała bym przedłożyć żeby móc złożyć wniosek?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Moduł I Obszar B pkt 4 a brak mowy u dziecka
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
- Kontakt:
Re: Moduł I Obszar B pkt 4 a brak mowy u dziecka
Są wyjaśnienia, w których jest zapis, że dzieci do 16 roku życia, posiadające symbol 03-L nie muszą przedstawiać zaświadczenia lekarskiego. Tylko w przypadku, gdy orzeczenie jest wydane z innego powodu, to należy przedstawić zaświadczenie lekarskie.
Niech Pani bardzo dobrze uzasadni po co Pani ten sprzęt komputerowy i dedykowane do niego oprogramowanie i na wszystko jedno niech złoży wniosek. W urzędzie muszą go przyjąć, a to że Pani nie ma zaświadczenia - (choć uważam że nie trzeba), to pracownik do 10 dni musi napisać o brakach.
U nas też różne osoby składają wnioski, nieraz z dysfunkcją wzroku, z którą nie kwalifikują się do udziału w programie, ale mimo to, składają, myśląc, że może się uda i nie było że nie przyjęłam wniosku.
Niech Pani bardzo dobrze uzasadni po co Pani ten sprzęt komputerowy i dedykowane do niego oprogramowanie i na wszystko jedno niech złoży wniosek. W urzędzie muszą go przyjąć, a to że Pani nie ma zaświadczenia - (choć uważam że nie trzeba), to pracownik do 10 dni musi napisać o brakach.
U nas też różne osoby składają wnioski, nieraz z dysfunkcją wzroku, z którą nie kwalifikują się do udziału w programie, ale mimo to, składają, myśląc, że może się uda i nie było że nie przyjęłam wniosku.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Moduł I Obszar B pkt 4 a brak mowy u dziecka
Dziękuję bardzo. A mogła bym prosić o podanie źŕódła tych wyjaśnień? Chciałabym je przedstawić Paniom jak będę składać wniosek.
Oprócz Moduł I Obszar B pkt 4 a brak mowy u dziecka - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
Trudność w komunikowaniu się za pomocą mowy
dofinansowanie do telewizora z B3???
obszar D urlop macierzyński, wychowawczy
Moduł II przywrócenie terminu
Obszar C Zadanie 2 - utrzymanie sprawności technicznej skute
Obszar B zadanie nr 3 czy można wszystko
Wielkość monintora oraz dofiansowanie stelaża do komputera
Aktywny samorząd obszar B1 a dziecko do 16 r. z orzeczeniem
C2- wnioskodawca przebywa w DPS
Moduł I - Zadanie D (przedszkole)
Moduł II - szkoła policealna
OBSZAR B Zadanie 3 - dof. do sprzętu elektronicznego
Negatywna ocena formalna modul I
dane przy umowach w module II - zostawić?
Obszar D, faktury 180 dni wstecz
Obszar B - uprawnienia do korzystania