Moduł I Obszar C zadanie 1 zaświadczenie lekarza specjalisty - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 wrz 2019, 12:55

Witam,
Otrzymałem wniosek na zakup wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym.
Załącznik z zaświadczeniem lekarskim co do konieczności zaopatrzenia w taki sprzęt wypełnił lekarz chorób wewnętrznych, specjalista medycyny rodzinnej. Czy gdzieś jest zapis jaki specjalista powinien wypełnić to zaświadczenie lekarskie?
pawcio416
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 11:41
Zajmuję się: środki PFRON

Napisano: 24 wrz 2019, 14:41

"Zasady (...)" Rozdz. II ust. 4 pkt 6 - zaświadczenie wydane przez lekarza specjalistę o specjalizacji adekwatnej do rodzaju niepełnosprawności ...
MaBi
Praktykant
Od: 09 wrz 2019, 10:48
Zajmuję się: as

Napisano: 25 wrz 2019, 7:31

ok. Logiczne. Tylko czy mam możliwość podważenia posiadanego zaświadczenia i mogę z pewnością stwierdzić, że lekarz o specjalizacji, którą wymieniłem nie ma możliwości wystawienia stosownego zaświadczenia. Osoba jest niepełnosprawna od urodzenia i tak naprawdę chodzi o fakt stwierdzenia czy poruszanie się na wózku ręcznym jest niemożliwe.
pawcio416
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 11:41
Zajmuję się: środki PFRON

Napisano: 25 wrz 2019, 8:12

Oczywiście, że masz możliwość podważenia, dlatego że C1 dotyczy osób, które mają dysfunkcję narządu ruchu. Ewentualnie innych dysfunkcji (np. neurologiczne), które skutkują znacznie obniżoną sprawnością kończyn.

Specjalizacja w zakresie chorób wewnętrznych nie jest adekwatna do rodzaju niepełnosprawności, związanej z dysfunkcją narządu ruchu. Adekwatne specjalizacje to np. ortopeda, reumatolog, rehabilitacja medyczna, neurolog.
MaBi
Praktykant
Od: 09 wrz 2019, 10:48
Zajmuję się: as

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x