Czy ktoś interesował się już tym tematem? Chodzi oczywiście o pomoc niepełnosprawnym Ukraińcom. Może wysyłaliście jakieś zapytania do PFRON w tej sprawie i możecie tu wrzucić odpowiedzi?
Zastanawiam się jak to ugryźć, od czego zacząć..?
mihal1989 pisze: ↑06 kwie 2022, 12:29To ja się podłącze:
1. Co znaczy, że dofinansowanie jest do "wymaganego udziału własnego". Wymaganego w fakturze na zakupiony przedmiot czy wymaganego limitem NFZ? Oczywistym się wydaję, że limitu NFZ, ale literalnie z treści i procedur programu to nie wynika.
przykład: ktoś kupił aparat za 2000 zł - dajemy 300 zł czy 1700 zł?
patrzysz na wysokość limitu NFZ i ile NFZ dopłaca, np. aparat słuchowy limit to 1.000 zł, NFZ dopłaca 70% limitu, więc PCPR może dopłacić tylko 30% (300 zł); nie ma znaczenia, że aparat słuchowy kosztuje 3x więcej
do protez, gdzie NFZ dopłaca 100% limitu, my nic nie możemy dopłacić
2. Są dwa formularze wniosków - po polsku i ukraińsku. Czy Wnioskodawca musi uzupełnić oba?
wypełnia ten po polsku, w języku ukraińskim jest tylko na wzór, żeby Ukrainiec wiedział co gdzie wpisywać; problem pojawia się inny przy wypełnianiu tj. w jakim języku ma pisać?
3. Czy zaznaczenie we wniosku, że ma orzeczenie jest już traktowane jako to oświadczenie o posiadaniu czy to musi być oświadczenie na osobnym dokumencie?
moim zdaniem powinno być oddzielnie oświadczenie
4. Czy mamy jakoś gromadzić w dokumentacji potwierdzenie, że ktoś wjechał do Polski po 28 lutego? Jak? Ksero paszportu?
po 24 lutegojeśli Ukrainiec ma PESEL to znaczy, że do Polski przybył po 24 lutego, Ci co wcześniej to nie mają PESELu tylko karty pobytu
5. Skąd mamy wiedzieć, że okazywany dokument to orzeczenie o niepełnosprawności zgodne z ukraińskim systemem orzecznictwa, a nie np. bilet miesięczny na metro w Kijowie? Czy PFRON przewiduje jakieś szkolenia w tym zakresie, albo chociaż materiał szkoleniowy?
Jak zatrudnisz tłumacza to będziesz wiedziała koszty powiat uzyska z modułu II
po to masz oświadczenie i nie musisz brać orzeczenia, albo jedno albo drugie - ja pewnie będę brał jedno i drugie\
o szkoleniach nic nie wiem
Tomasz1981 pisze: ↑07 kwie 2022, 8:36mihal1989 pisze: ↑06 kwie 2022, 12:29To ja się podłącze:
4. Czy mamy jakoś gromadzić w dokumentacji potwierdzenie, że ktoś wjechał do Polski po 28 lutego? Jak? Ksero paszportu?
po 24 lutegojeśli Ukrainiec ma PESEL to znaczy, że do Polski przybył po 24 lutego, Ci co wcześniej to nie mają PESELu tylko karty pobytu
jeśli Ukrainiec ma PESEL to znaczy, że do Polski przybył po 24 lutego, Ci co wcześniej to nie mają PESELu tylko karty pobytu[/i][/b]
Ukrainiec, który przybył do Polski przed 24 lutego i pracuje również ma nadany nr PESEL![]()
Został zgłoszony do ubezpieczenia i jest odprowadzany podatek.