Opiekun tymczasowy a PCPR - Pomoc obywatelom Ukrainy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 kwie 2022, 15:21

Mam pytanie. Czy orientujecie się w kwestii spec ustawy dot. obywateli Ukrainy? Doszły mnie słuchy, że nadzór nad opiekunami tymczasowymi (ustalonymi przez Sąd) ma bezpośrednio sprawować OPS właściwy ze względu zamieszkania, a PCPR ma prowadzić rejestr/ewidencję tych opiekunów i dzieci pod ich opieką? Tylko jak, gdzie, co, kiedy itp. itd., to oczywiście nikt nas nie poinformował na ten moment, a dostaliśmy już pierwsze postanowienie Sądu...
agnieszka1509
Praktykant
Od: 28 kwie 2021, 9:36
Zajmuję się: Pomoc instytucjonalna / pracownik socjalny

Napisano: 04 kwie 2022, 18:36

My również dostaliśmy już 45 postanowień sądu o opiekunie tymczasowym. Miasto na prawach powiatu. Nie wiadomo dokładnie jak zostaną podzielone zadania. Kontaktowałam się telefonicznie z innymi miastami. Na razie nikt nic nie wie. Pracownicy pomagają pisać wnioski o opiekuna tymczasowego. Sąd ustanawia i przesyła odpis postanowienia. Związek Powiatów Polskich ma zorganizować szkolenie.Mam nadzieję, że coś się wyjaśni.
ankawh
Praktykant
Od: 13 lis 2018, 20:49
Zajmuję się: MOPR usamodzielnienia i placówki opiekuńczo-wychowawcze

Napisano: 12 kwie 2022, 15:24

Oby zorganizowali jakieś szkolenia albo chociaż dali wytyczne w tej kwestii... bo jak zwykle to bywa- wszystko trzeba robić tylko nikt nie wie jak... :lol:
agnieszka1509
Praktykant

Napisano: 14 kwie 2022, 11:11

MY RÓWNIEŻ NIE MAMY INFORMACJI, TYKO OTRZYMUJEMY POSTANOWIENIA, TYLKO NA JAKIEJ PODSTAWIE MA BYĆ SPRAWOWANY NADZÓR NAD OPIEKUNAMI TYMCZASOWYMI?, CZY PARCOWNIK SOCJALNY ROBI TO W RAMACH RACY SOCJALNEJ? CZY OBOWIĄZKÓW ? JESLI TAK TO GDZIE ONE SĄ UJĘTE? I W JAKICH GODZINACH MA TĄ NADZÓR WYKONYWAĆ?BO PRACUJE PRZECIĘTNIE OD 8-16, A DO POŁUDNIA DZIECI SĄ W SZKOLE.
TO JKIES NIE POROZUMIENIE CHYBA
Granelia
Praktykant
Od: 14 kwie 2022, 10:50
Zajmuję się: praktyk

Napisano: 19 kwie 2022, 14:29

Dokładnie. Ja także pracuję 8-16 i nie zamierzam tego robić po godzinach. ... ale spec ustawa art. 25a pkt. 9 "zadania związane z prowadzeniem ewidencji małoletnich realizowane przez ministra właściwego do spraw rodziny oraz przez powiatowe centra pomocy rodzinie są finansowane ze środków budżetu państwa". Także wychodzi na to, że będą dodatkowe środki, tylko ciekawe czy znajda się też na wynagrodzenia.......
agnieszka1509
Praktykant

Napisano: 27 kwie 2022, 8:30

Czy na taki wywiad środowiskowy pracownik socjalny z OPS wchodzi do opiekuna tymczasowego, ot tak czy to powinien być wniosek z sądu o sprawdzenie sytuacji?
Granelia
Praktykant
Od: 14 kwie 2022, 10:50
Zajmuję się: praktyk

Napisano: 04 lip 2022, 9:54

Właśnie nie wiadomo. Postanowienia dalej wpływają z dopiskiem "do wiadomości", potulnie wpinam do segregatora (nawet nie mam numeru sprawy, bo pod co to podpiąć? ;)) i czekam na dalsze instrukcje. Na ten moment nie przyszły żadne wytyczne w tej sprawie...
agnieszka1509
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Oprócz Opiekun tymczasowy a PCPR - Pomoc obywatelom Ukrainy przeczytaj również:

Moduł II- wniosek
Moduł I- wystąpienie
Moduł I -zaopatrzenie w wyroby medyczne
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny