Witam,
Uczelnia wezwała mnie do przefstawirnia z Mops zaświadczenie o mojej sytuacji rodzinnej i finansowej. Dodali że nie ma to być wysokość świadczeń np. Rodzinne itp a zaświadczenie dotyczące mojego majątku.
Pani w Mops nie wiedziała jak ma to wypisać gdyż nie korzystam z ich pomocy. Koordynator stypendium stwierdził że musi to być odpowiedź iż mops nie posiada informacji dotyczącej osób wobec których nie są prowadzone postępowanie w sprawie zasiłków z pomocy spolecznej. Koordynator stwierdził że jeśli ja tego nie dostać za to oni mogą zawnioskowac o wywiad mops u mnie w domu na ich wniosek. Pani z Mops powiedziała że ona nie bardzo rozumie na jakiej zasadzie miałaby do mnie przyjść skoro nie staram się o zasilek i że może przyjść tylko na wniosek sądu policji czy prokuratury. Powiedziała że zaświadczenie takie wystawi ale mają z tym problemy.
Jak to wygląda? Uczelnia ma prawo wysłać do mnie mops na wywiad odnosnie moich dochodów?
Czy zaświadczenie odnosnie rodzinnego, dodatku mieszkaniowego czy 500+ nie jest istotne?
Nie staram się o zasiłki z Mops gdyż przekraczam dochodem.