Jagoda, właśnie jestem po kontroli i miałam decyzje jak osoba kończyła w okresie świadczeniowym 18 lat - brałam od nich oświadczenie, że upoważniają matke do reprezentowania ich we wszystkich sprawach dotyczących fa... itd. i Panie z kontroli powiedziały, że jest to niezgodne ponieważ osoba pełnoletnia sama powinna na siebie złożyć wniosek. Więc w momencie uzyskania przez przez osobe pełnoletności należy uchylić decyzję przedstawicielowi a na wniosek osoby pełnoletniej przyznać jej świadczenia.
a czym niby to uzasadniły...ja nie widze podstawy prawnej dla takiego postępowania wogóle przyznawania świadczeń na część okresu świadczeniowego...przeciez nie przyznajesz swiadczenia matce tylko dziecku...sorry ale nie rozumiem...podaj argumenty...
ja juz nie jedna kontrole przezyłam i nie jedno mi zarzucali (zazwyczaj same bzdury) i nie raz udało mi sie wybronic...
a twoje obecne postepowanie jest niezgodne z przepisami prawa...zadne zdanie kontrolujacego tego nie zmieni
ale co Wy chcecie uchylać?Przecież matce przyznaje się swiadzcenie do ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Potem dziecko składa wniosek samo na siebie i w skład rodziny wpisuje siebie i matkę i nie ma innej opcji
właśnie o to chodzi ze obojetnie czy dziecko ma rok czy osiemnascie nigdy nie przyznajesz swiadczenia matce tylko temu dziecku...nie wiem skad wogole taki pomysl ze dzieciakowi przyznac do ukonczenia 18 roku zycia....masakra jakas...niczym nie poparta