Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr 500
- Kontakt:
Re: Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie?
Raczej nie ja się mylę, wielokrotnie był tu ten wątek w poprzednich latach i nawet dokładnie takie jak wskazuje było przedstawiane tu stanowisko ministerstwa.
Jak zwykle te same bzdury wracają co początek każdego okresu, takie jak bzdury o wyprawce na 5 latków bo ma zaswiadczenie ze roczne przygotowanie przedszkolne odbywa itp. Powodzenia życze z kolejnymi "wykładniami" od czapy
Jak zwykle te same bzdury wracają co początek każdego okresu, takie jak bzdury o wyprawce na 5 latków bo ma zaswiadczenie ze roczne przygotowanie przedszkolne odbywa itp. Powodzenia życze z kolejnymi "wykładniami" od czapy
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Nie odbiegaj od tematu wyprawką dla 5-latków.
Pracuję w świadczeniach od początku ich istnienia i faktycznie każdego roku wraca temat. Nie zmieniałam swojego zdania. Każdego roku trudno przekonać do tego toku postępowania.
Napisałam swoje zdanie i nie zamierzam toczyć wojny. Chcesz przeczytaj nie to nie - TWOJA sprawa. Po co się unosisz??? skoczy Ci ciśnienie a to szkodzi zdrowiu....
Napisz tylko co byś zrobiła z tą rodziną właściciela firmy o której wyżej napisałam.
Pracuję w świadczeniach od początku ich istnienia i faktycznie każdego roku wraca temat. Nie zmieniałam swojego zdania. Każdego roku trudno przekonać do tego toku postępowania.
Napisałam swoje zdanie i nie zamierzam toczyć wojny. Chcesz przeczytaj nie to nie - TWOJA sprawa. Po co się unosisz??? skoczy Ci ciśnienie a to szkodzi zdrowiu....
Napisz tylko co byś zrobiła z tą rodziną właściciela firmy o której wyżej napisałam.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Po pierwsze, to co Ci zinterpretuje ministerstwo, nie zawsze potwierdzą sądy:opsxyz22 pisze:Raczej nie ja się mylę, wielokrotnie był tu ten wątek w poprzednich latach i nawet dokładnie takie jak wskazuje było przedstawiane tu stanowisko ministerstwa.
II SA/Rz 74/15
Po drugie, to że Ty już wszystko wiesz, nie znaczy, że ktoś właśnie nie rozpoczął przygody w ŚR i chce podpowiedzi. Fakt, niekiedy pytania są banalne, ale przecież nie mamy obowiązku tego czytać, ani komentować.Ponadto jak wynika z akt sprawy ustalone zostało, że M.K. przebywa w zakładzie karnym, gdzie odbywa karę pozbawienia wolności a zatem przebywa w instytucji, która zapewnia całodobowe utrzymanie. W tych okolicznościach organ zobowiązany był zastosować dyspozycję wynikającą z art. 5 ust. 7 u.ś.r. w którym określono, że w przypadku gdy członek rodziny przebywa w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby przebywającej
w tej instytucji. W tych okolicznościach słusznie uznano, że przy obliczaniu dochodu rodziny należało uwzględnić dochód uzyskiwany przez M.K., natomiast przy obliczaniu dochodu na jedną osobę, należało go pominąć
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
po co dyskutujecie ze znanym trollem na tym forum?
Przecież ten osobnik nieokreślonej płci co jakiś czas się ujawnia i jakieś prawdy objawione objawia.
Przecież ten osobnik nieokreślonej płci co jakiś czas się ujawnia i jakieś prawdy objawione objawia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr 500
- Kontakt:
Prawda kole w oczy?
Bo wytykam bzdury, które tu wypisujecie, to od razu trolem jestem?
Gratuluję podejścia.
Bo wytykam bzdury, które tu wypisujecie, to od razu trolem jestem?
Gratuluję podejścia.
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W tym przypadku akurat jestem skłonny zgodzić się z trollem. Jeśli członek rodziny przebywa w instytucji, to nie uwzględniam ani go, ani jego dochodu. Wpisany w strukturze rodziny jest wyłącznie po to, by mieć pewność co do statusu wnioskodawcy (czy nie jest osobą samotnie wychowującą dziecko, wszak problem nie dotyczy tylko małżonków). A dochód rodziny to suma dochodów jej członków. Tak praktykuję od lat i choć może redakcja przepisu jest niefortunna (bardziej zasadne byłoby wykluczenie osoby przebywającej w instytucji z definicji rodziny) to inne rozumienie przepisu jest, w mojej ocenie pozbawione logiki.de Charette pisze:po co dyskutujecie ze znanym trollem na tym forum?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Też bym w życiu nie wpadł na to, żeby liczyć dochód osoby której nie ma w składzie rodziny 

Walka z wiatrakami since 1998.
-
- VIP
- Kontakt:
ale taka osoba musi być w składzie rodziny
-
- VIP
- Kontakt:
Tylko jeden przepis powala na wyłączenie męża ze składu rodziny ---- jeżeli jest zgłoszenie zginięcia na policji. W pozostałych przypadkach nie można współmałżonka wyłączyć z rodziny , nawet jeżeli przebywa w ZK.
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie liczysz zaginionego, bo masz na to przepis szczególny.~o~ pisze:Tylko jeden przepis powala na wyłączenie męża ze składu rodziny ---- jeżeli jest zgłoszenie zginięcia na policji. W pozostałych przypadkach nie można współmałżonka wyłączyć z rodziny , nawet jeżeli przebywa w ZK.
Tu też masz przepis szczególny, ale upierasz się że trzeba uwzględniać członka rodziny, przebywającego w instytucji.
Rozumiem Wasz tok rozumowania, ale się z nim nie zgadzam.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Oprócz Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
od kiedy pielegnacyjny przyznać
Nienależnie pobrane. Procedura. Wszczęcie, uchylenie i dec.
Świadczenia opiekuńcze- sprawowanie opieki
swiadcz. rodzinne - dochód z gospodarstwa
dodotek z tytułu kształcenia i rehabilotacji wyrównujecie od
czy moge utracić ten dochód i czy wystarczy go oswiadczyć?
przepisy o utracie i uzyskaniu po nowemu- utracać czy nie
koordynacja,swiadczenie pielegnacyjne,zawieszenie działalnos
Koordynacja - czy stosujemy do Becika?
dodatek na zamieszkanie a zameldowanie
brak alimentów do rodzinnego - oświadczenie
weryfikacja dochodu-empatia nie wykazuje
świadczenie rodzicielskie dla studentki dziennych
Becikowe. W 2015 wychowawczym. W 2017 powrót do pracy. Uzysk
za granicą mąż ale nie ojciec dzieci
czy specjalny zasiłek opiekuńczy podlega koordynacji