nabycie spadku bez odrębności lokalu mieszkalnego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 maja 2018, 9:29

Witam , jestem nowa w dziale dodatków mieszkaniowych. nie Wiem jak ogarnąć przypadek ze spadkiem . Pani X nabyła spadek w 1/2 domu jednorodzinnego Drugą część nabyła jej siostra. Mam postanowienie sądu o nabyciu takiego spadku. Siostry nie maja ustanowionej odrębności lokali mieszkalnych . Podzieliły sobie mieszkania same na górę i dół . Pani X chciałaby ubiegać się o dodatek mieszkaniowy ale kto w takim przypadku potwierdzi powierzchnię? Każda z nich ma udział po 1/2 Jedna siostra zajmuje górę druga w tym domu nie mieszka ale cały dół zajęła sobie dla swojego syna.
W takim przypadku potrzebny jest wniosek do sądu o zgodny podział spadku? Proszę o pomoc
tapeta
Praktykant
Od: 23 maja 2018, 9:11
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 24 maja 2018, 10:26

Jeżeli jest postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku w 1/2 dla każdej z sióstr to moim skromnym zdaniem jeżeli to domek jednorodzinny powierzchnię potwierdza wnioskodawca jako zarządca swojej części lub organ właściwy na zaświadczeniu. (np. starostwo).
Może ktoś jeszcze spróbuje wypowiedzieć się w tej kwestii?
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 26 maja 2018, 20:38

Wątpliwe czy starostwo zechce potwierdzić. Jeśli się uda, to prosimy dać znac na forum.
Zapewne pozostanie oświadczenie właścicielki. W takim przypadku proponuję tekst: na podstawie ... (tu podać dokument odniesienia) oświadczam, że ...
(nie zapomnieć dodać klauzuli o odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia).
Takim dokumentem odniesienia może być np. projekt budowlany budynku czy inwentaryzacja budowlana.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2018, 7:29

To w takim razie ja potwierdzam. Niejednokrotnie otrzymałam już zaświadczenia ze starostwa o wymierzonej, przysługującej komuś powierzchni, o tym, w co jest lokal wyposażony itd. Niemniej, jak już wyżej napisałam- wnioskodawca w oświadczeniu równie dobre sam może podać te dane.
Pozdrawiam.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 28 maja 2018, 7:58

najprościej to poprosić o plany techniczne budynku i obliczyć
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 maja 2018, 10:04

Starostwo poinformowało mnie,że nie wyda takiego zaświadczenia bo nie ma ustanowionej odrębności lokali. Posiadają postanowienie sądu o ustanowieniu spadku po 1/2 dla każdej z sióstr. Zaświadczenie tak owe wydadzą jeżeli spadkobierczynie ustanowią odrębność . Pani X nie ma pojęcia jaką powierzchnie ma jej mieszkanie. Mimo, że spadek to 1/2 części domu to mieszkanie jej jest chyba mniejsze niż część zajmowana przez siostrę .
tapeta
Praktykant

Napisano: 28 maja 2018, 10:52

tapeta pisze:mieszkanie jej jest chyba mniejsze niż część zajmowana przez siostrę .
Nie nam to oceniać. To wnioskodawca powinien udokumentować powierzchnię lokalu, skoro nie ma jako takiego zarządcy. Wiec skoro nie potrafi tego zrobić to jak tu przyznać DM?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 maja 2018, 11:41

A tak swoją drogą... gdzie te panie mieszkały do tej pory? Co z ich poprzednimi mieszkaniami? Na pewno zamieszkują i gospodarują w domu, który wspólnie otrzymały?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2018, 12:43

tak jak pisałem wyżej, osoby zamieszkujące w domkach jednorodzinnych winny udokumentować pow. lokalu dokumentacją techniczną budynku (tj. plany budynku)
napisz pisemne wezwanie do uzupełnienia wniosku
jeśli nie uzupełni braków to wniosek należy pozostawić bez rozpoznania i tyle.

ja osobiście nie bazowałbym tutaj jedynie na podstawie oświadczenia
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 maja 2018, 13:27

Panie i owszem mieszkały w tym domu razem z rodzicami. Jedna z sióstr mieszka z konkubentem w innym domu druga została w domu rodzinnym i zagospodarowała sobie poddasze a po śmierci rodziców zajęła mieszkanie na parterze. Po śmierci rodziców siostra która w domu nie mieszkała złożyła wniosek o podział spadku po rodzicach i wyprosiła siostrę na górę. Taka to zawiła sprawa. :D Efekt taki, że są dwie spadkobierczynie i każda ma po 1/2 domu bez ustanowienia odrębności lokali . Aby ustanowić tak ową odrębność musiałaby jedna z nich złożyć wniosek do sądu o zgodny podział spadku bo to byłoby najprościej . Jest to koszt 300 zł a sąd powoła biegłego do sporządzenia opinii więc dojdzie też koszt takiego biegłego. Dopiero po takim załatwieniu sprawy Starostwo wyda zaświadczenie . Informacje uzyskałam w sądzie i starostwie.
Bazowanie na podstawie samego oświadczenia ? Chyba nie
Wolałam jednak zapytać bardziej doświadczonych w tej dziedzinie zwłaszcza , że jestem świeżakiem.
tapeta
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x