nadpłacone - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 lip 2014, 11:16

proszę pomóżcie
w ubiegłym roku w marcu Pani zgłosiła że mąż wyjechał do pracy za granię ja jednak nie wstrzymałam wypłaty świadczeń rodzinnych ( nie wiem czemu ). wypłaciłam do końca okresu zasiłkowego - zauważyłam to dopiero robiąc sprawozdanie ze I kwartał 14!!! najgorsze że ROPS nie ustalił jeszcze koordynacji a śr będą z pewnością do zwrotu. Pani należność główną odda ale odsetek już nie - czy jest jakiś sposób żeby przyjąć zwrot bez odsetek - pomóżcie doradźcie coś ...
Załamana

Napisano: 07 lip 2014, 11:25

Czekać aż ROPS ustali, czy zachodziła w tym okresie koordynacja, jeżeli tak to ROPS będzie domagał się o zwrot zasiłku .
ala5

Napisano: 07 lip 2014, 11:42

Miałam na myśli, ze ROPS wyda decyzje o nienależnie pobranych świadczenia rodzinny za dany okres
ala5

Napisano: 08 lip 2014, 8:09

Ja też kiedyś wypłaciłam zasiłek rodzinny, który już się osobie nie należał... A drugi raz inna pani musiała zwrócić część dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego bo przebywała już na urlopie macierzyńskim... W obu przypadkach sprawę załatwiłam w ten sam sposób (dość sprawnie): zrobiłam wezwanie do zwrotu tego zasiłku (bez odsetek) powołując się na bezpodstawne wzbogacenie.
Stosownie do art. 410 § 2 Kodeksu cywilnego (Dz.U. z 1964 nr 16 poz.93 z późn. zm.), świadczenie jest nienależne, jeżeli ten, kto je spełnił, nie był w ogóle zobowiązany lub nie był zobowiązany względem osoby, której świadczył, albo jeżeli podstawa świadczenia odpadła lub zamierzony cel świadczenia nie został osiągnięty, albo jeżeli czynność prawna zobowiązująca do świadczenia była nieważna i nie stała się ważna po spełnieniu świadczenia.
Nienależne świadczenie jest szczególną postacią bezpodstawnego wzbogacenia (art. 410 § 1 K.c.)., które polega na osiągnięciu korzyści majątkowej bez podstawy prawnej kosztem innej osoby.
Bezpodstawne wzbogacenie jest podstawą roszczenia majątkowego – bezpodstawnie wzbogacony jest obowiązany do wydania korzyści w naturze, a gdyby nie było to możliwe – do zwrotu jej wartości osobie, kosztem której korzyść została odniesiona (art. 405 K.c.). Odpowiedzialność z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia obciąża wzbogaconego niezależnie od tego, w wyniku jakiego zdarzenia uzyskał korzyść majątkową. Oznacza to, iż bezpodstawne wzbogacenie może powstać zarówno w wyniku działania wzbogaconego, w wyniku działań zubożonego, czy też osoby trzeciej, a nawet na skutek działania sił przyrody. Wobec czego pobrany przez Panią dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, za okres od 26.06.2013r. do 30.06.2013r., w wysokości 66,60 zł, stanowi bezpodstawne wzbogacenie.
pracownikSR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x