Świadczenie pielęgnacyjne dla córki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 lip 2014, 12:17

Witam
Mam problem. Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawną córkę. Córka ta 31 czerwca urodziła syna. Córka nie jest w związku małżeńskim, dziecko jest uznane przez ojca, córka nadal mieszka z matką. Czy nadal należy się świadczenie pielęgnacyjne ? Bo dodatkow pani która pobiera św pielęgnacyjne na tą córkę ma również prawo do zr. na młodsze dziecko i rozumiem że tam w składzie rodziny nie może być tej córki (bo jest pełnoletnia osobą i ma własne dziecko). Ale co ze świadczeniem pielęgnacyjnym ????
Szamanka 123

Napisano: 07 lip 2014, 13:07

Ja uważam że nadal przysługuje, ale może jakiegoś art. nie wzięłam pod uwagę. Proszę mnie sprawdzić :)
Szamanka123

Napisano: 07 lip 2014, 13:38

dopóki jest panną to śp się należy
Kati@

Napisano: 07 lip 2014, 15:11

Kati@ pisze:dopóki jest panną to śp się należy
USTAWA
z dnia 7 grudnia 2012 r.
o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw1)
Art. 1. W ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn.
zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 2 pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) świadczenia opiekuńcze: zasiłek pielęgnacyjny, specjalny zasiłek opiekuńczy oraz świadczenie pielęgnacyjne;”;
2) w art. 3 pkt 16 otrzymuje brzmienie:
„16) rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna
faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także
dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy;
do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka
pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;”
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x