nadpłacone alimenty po obniżeniu alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 maja 2015, 9:17

Proszę o podanie sposobu postępowania przy nadpłaconych środkach z FA po obniżce alimentów. Mam NN za 2 okresy. W teczce wierzycielki mam 1) wszczęcie postępowania, 2) decyzję zmieniającą i 3) żądanie zwrotu. Mam pytanie odnośnie dłużnika. Zanim otrzymaliśmy informację o zmianie alimentów, wystawiono decyzję o obowiązku zwrotu. Teraz kwota tam zawarta jest nieprawdziwa i sporządzenie upomnienia i TW z pierwotnej decyzji wprowadzi tylko bałagan. W systemie nie ma możliwości wpisania decyzji zmieniającej, choć Inne ośrodki twierdzą, że należy taką wprowadzić. Jak powinnam postąpić wobec dłużnika?
Free

Napisano: 26 maja 2015, 10:53

Dłużnikowi wystawiłabym upomnienie z właściwą pozostałą kwotą oraz dołączyła informację, że kwota długu się zmniejszyła z jakiego powodu. I tyle. Równie dobrze po wystawieniu decyzji o zwrot mógłby Ci spłacić cześć i wtedy też tytuł na pozostały dług.
gosia1234

Napisano: 26 maja 2015, 11:49

Ja w takiej sytuacji zrobiłam tak, że wszczęłam postępowanie w spr zmiany decyzji dłużnika, potem wydałam decyzje zmieniającą wysokość długu, i potem nowa egzekucja na nową kwotę. Zrobienie w systemie nienależnie pobranych u kobiety zmniejszyło w systemie dłuż dłużnika. System powinien ci to wszystko pozwolić zrobić,a jeśli nie pozwala to coś jest chyba z nim nie tak
mimi

Napisano: 26 maja 2015, 11:55

Nie ma opcji zmiany tej decyzji.. Pytałam u źródła.
Free

Napisano: 26 maja 2015, 12:14

:shock: w takim razie nie umiem ci pomóc,moze ktoś inny coś zaradzi
mimi

Napisano: 27 maja 2015, 7:46

to może wznowienie postępowania w sprawie decyzji zobowiązującej do zwrotu...
mmmmmm123

Napisano: 27 maja 2015, 8:06

ale co takie wznowienie zmieni? i tak wszystko prowadzi do zmiany decyzji
mimi

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x