NADPŁACONE ŚWIADCZENIA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 12 lut 2014, 21:55

Prosze o pomoc , czy nadpłacone świadczenia ( omyłkowo wypłacono podwójnie przez jakiś czas) można uznać za nienależnie pobrane. Wnioskodawczyni, kilka razy wzywana do wyjaśnienia ( było oczywiście wszczęcie postepowania ) nie chce dobrowolnie oddać pieniedzy, chociaż dobrze wie, że te peniądze sie jej nie należały.Wezwałem do zawarcia ugody chociaż mam wątpliwości czy wyrazi na to zgodę żeby np. potrącać z biezących świadczeń. Poradzcie, pewnie mieliście taki przypadek.
~Zuzia

Napisano: 13 lut 2014, 0:58

to nie jest nieznalezienie pobrane i musisz prosic o zwrot - jesli nie odda dobrowolnie to już jest sprawa cywilna i żądasz zwrotu

gdzieś to kiedyś na szkoleniu było jak to wygląda ale mi wyleciało - tyle moge pomóc, że to na pewno chodzi o bezpodstawne wzbogacenie się strony i wzywasz do zwrotu, to na pewno będzie postępowania z kodeksem cywilnym (moze to wezwanie do zwrotu o bezpodstawne wzbogacenie art. 405 kc.)

Zgodnie z art. 405 kodeksu cywilnego-Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.
W związku z powyższym wzywa się Panią do uregulowania w/w kwoty w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania na rachunek bankowy tut. organu nr
Jednocześnie informujemy, iż w przypadku niezastosowania się do niniejszego wezwania tut. organ zawiadomi stosowne organy ścigania o popełnienie wykroczenia z art. 119 § 1 kodeksu wykroczeń.
~ewela

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x