Nadplata 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 gru 2016, 11:47

Witam,
Samotnie wychowuje dziecko i od paru miesiecy pobieram 500+ na nie. Przyznano mi zasilek dla bezrobotnych, zostanie on nadplacony z dwóch ostatnich miesięcy. Czy alimenty sa liczone do mojego dochodu? Poniewaz alimenty +zasiłek przekracza mi 800zl na osobe. Czy bede musiala oddac 500?za okres nadplaconego zasilku?Dziękuję za odpowiedź
Gość

Napisano: 06 gru 2016, 12:13

No niestety będziesz zwracać lepiej wcześniej to zgłoś to swojego ops bo to jest dochód uzyskany.
Iga2

Napisano: 06 gru 2016, 13:11

Gość pisze:Witam,
Samotnie wychowuje dziecko i od paru miesiecy pobieram 500+ na nie. Przyznano mi zasilek dla bezrobotnych, zostanie on nadplacony z dwóch ostatnich miesięcy. Czy alimenty sa liczone do mojego dochodu? Poniewaz alimenty +zasiłek przekracza mi 800zl na osobe. Czy bede musiala oddac 500?za okres nadplaconego zasilku?Dziękuję za odpowiedź
A kiedy była decyzja o przyznaniu zasiłku? Jeżeli w listopadzie to do dochodu będzie wliczona kwota za grudzień. nadpłaty nie są wliczane, wyłącznie kwota za dany miesiąc
Pracowała Pani przed przyznaniem zasiłku czy był brany tylko dochód z tytułu alimentów?
Gość

Napisano: 06 gru 2016, 14:12

Decyzja dot. 500+ dostalam na poczatku listopada, natomiast decyzja dot zasilku dla bezrobotnych otrzymalam pod koniec listopada. Wczesniej dochodem byly tylko alimenty.
Gość

Napisano: 06 gru 2016, 14:41

Gość pisze:Decyzja dot. 500+ dostalam na poczatku listopada, natomiast decyzja dot zasilku dla bezrobotnych otrzymalam pod koniec listopada. Wczesniej dochodem byly tylko alimenty.
Tak więc jak otrzyma pani zasiłek za miesiąc grudzień należy jak najszybciej poinformować organ wypłacający 500+. Proszę zabrać ze sobą decyzję o przyznaniu zasiłku i dokument na potwierdzenie kwoty zasiłku jaką otrzyma pani za grudzień. Jeżeli będzie przekroczenie dochodu, to dopiero od stycznia, za grudzień się należy.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x