Witam,
Samotnie wychowuje dziecko i od paru miesiecy pobieram 500+ na nie. Przyznano mi zasilek dla bezrobotnych, zostanie on nadplacony z dwóch ostatnich miesięcy. Czy alimenty sa liczone do mojego dochodu? Poniewaz alimenty +zasiłek przekracza mi 800zl na osobe. Czy bede musiala oddac 500?za okres nadplaconego zasilku?Dziękuję za odpowiedź
Nadplata 500+
Re: Nadplata 500+
No niestety będziesz zwracać lepiej wcześniej to zgłoś to swojego ops bo to jest dochód uzyskany.
A kiedy była decyzja o przyznaniu zasiłku? Jeżeli w listopadzie to do dochodu będzie wliczona kwota za grudzień. nadpłaty nie są wliczane, wyłącznie kwota za dany miesiącGość pisze:Witam,
Samotnie wychowuje dziecko i od paru miesiecy pobieram 500+ na nie. Przyznano mi zasilek dla bezrobotnych, zostanie on nadplacony z dwóch ostatnich miesięcy. Czy alimenty sa liczone do mojego dochodu? Poniewaz alimenty +zasiłek przekracza mi 800zl na osobe. Czy bede musiala oddac 500?za okres nadplaconego zasilku?Dziękuję za odpowiedź
Pracowała Pani przed przyznaniem zasiłku czy był brany tylko dochód z tytułu alimentów?
Decyzja dot. 500+ dostalam na poczatku listopada, natomiast decyzja dot zasilku dla bezrobotnych otrzymalam pod koniec listopada. Wczesniej dochodem byly tylko alimenty.
Tak więc jak otrzyma pani zasiłek za miesiąc grudzień należy jak najszybciej poinformować organ wypłacający 500+. Proszę zabrać ze sobą decyzję o przyznaniu zasiłku i dokument na potwierdzenie kwoty zasiłku jaką otrzyma pani za grudzień. Jeżeli będzie przekroczenie dochodu, to dopiero od stycznia, za grudzień się należy.Gość pisze:Decyzja dot. 500+ dostalam na poczatku listopada, natomiast decyzja dot zasilku dla bezrobotnych otrzymalam pod koniec listopada. Wczesniej dochodem byly tylko alimenty.
Oprócz Nadplata 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
praca za granicą - pomóżcie
sprawozdanie do dzisiaj
JAK LICZYCIE ALIMENTY?
czy należy się 500plus
Utracone dochody z RSP
Zapowiedż aktualizacji Sygnity
18latki
Elmer, Myzucha, Ewalu - pomóżcie
w "wolnej" chwili ...
narodziny 2 dziecka a 500+ i dochód z rodzicielskiego
wstrzymanie wypłaty