Nadpłata - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 lip 2023, 12:16

Witam. Na wydrukach czynszowych za miesiąc czerwiec 2023 pojawiają mi się u osób duże nadpłaty np. za c.o. Nie wliczam tego do dochodu ponieważ nie jest to ujęte w katalogu dochodów i taką wiedzę uzyskałam po szkoleniu. Zaczęłam jednak mieć wątpliwości, konsultowałam to z jedną osobą z innego powiatu która wlicza nadpłaty do dochodu. A jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków
ebobusia
Praktykant
Od: 18 lip 2023, 11:46
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 18 lip 2023, 12:42

A jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków
zgodnie z orzecznictwem niedopłaty jeśli wystąpiły w miesiącu obrachunkowym stanowią koszt i należy je wliczać to samo z nadpłatami, z tym że te należy odliczać od wydatków
mowa tutaj o wydatkach a nie dochodach
która wlicza nadpłaty do dochodu.
u nas zazwyczaj jest tak, że zarządcy nie zwracają nadpłat na konto, a osoba która ma nadpłatę ma ją rozliczoną przy pokrywaniu najbliższych rachunków tzn. płaci po prostu mniejszy kolejny rachunek . Nie było jeszcze sytuacji, żeby ktoś dostał pieniądze
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 lip 2023, 10:51

ebobusia pisze:
18 lip 2023, 12:16
Witam. Na wydrukach czynszowych za miesiąc czerwiec 2023 pojawiają mi się u osób duże nadpłaty np. za c.o. Nie wliczam tego do dochodu ponieważ nie jest to ujęte w katalogu dochodów i taką wiedzę uzyskałam po szkoleniu. Zaczęłam jednak mieć wątpliwości, konsultowałam to z jedną osobą z innego powiatu która wlicza nadpłaty do dochodu. A jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków
nie wlicza się bo jak już Pani wspomniała nie ma tego w katalogu dochodu nieopodatkowanego. Bierzemy dochody takie jak przy rodzinnym
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2023, 9:12

Czyli jak ktoś ma nadpłate czynszu to pomniejszamy czynsz o tą nadpłate?
Oli1234
Praktykant
Od: 24 cze 2021, 13:20
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, karta dużej rodziny

Napisano: 01 wrz 2023, 5:05

A jeśli jest nadpłata za okres od sierpień 2022 do lipiec 2023 a klientka miała dodatek do sierpnia 2023 i złożyła nowy wniosek kompletny ale mówiła coś że od września ma się zmniejszyć czynsz przez tą nadwyżkę.(mniejsza stawka ogrzewania za metr)To mam czekać z wydaniem decyzji aż ona mi przyniesie nowe wyliczenie czynszu, bo może tego nie zrobić. Jak to ugryź?
Monika144
Praktykant
Od: 01 wrz 2023, 3:55
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x