zgodnie z orzecznictwem niedopłaty jeśli wystąpiły w miesiącu obrachunkowym stanowią koszt i należy je wliczać to samo z nadpłatami, z tym że te należy odliczać od wydatkówA jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków
u nas zazwyczaj jest tak, że zarządcy nie zwracają nadpłat na konto, a osoba która ma nadpłatę ma ją rozliczoną przy pokrywaniu najbliższych rachunków tzn. płaci po prostu mniejszy kolejny rachunek . Nie było jeszcze sytuacji, żeby ktoś dostał pieniądzektóra wlicza nadpłaty do dochodu.
nie wlicza się bo jak już Pani wspomniała nie ma tego w katalogu dochodu nieopodatkowanego. Bierzemy dochody takie jak przy rodzinnymebobusia pisze: ↑18 lip 2023, 12:16Witam. Na wydrukach czynszowych za miesiąc czerwiec 2023 pojawiają mi się u osób duże nadpłaty np. za c.o. Nie wliczam tego do dochodu ponieważ nie jest to ujęte w katalogu dochodów i taką wiedzę uzyskałam po szkoleniu. Zaczęłam jednak mieć wątpliwości, konsultowałam to z jedną osobą z innego powiatu która wlicza nadpłaty do dochodu. A jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków