Mam kontrolę ZUS i już wyszło, że przez okres 36 m-cy po macierzyńskim płaciłam 2 osobom fundusz pracy, łącznie mam nadpłacone ok 5000 zł. Miesięcznie na FP przekazuję ok 350 zł. za wszystkich pracowników. Jak to teraz zaksięgować, żeby odliczyć tą nadpłatę, jak to będzie na koniec roku? Czy tylko mogę odliczyć z FP czy też z ubezpieczeń społecznych, jak to zaksięgować i zrobić, żeby było wszystko ok. Bardzo proszę o pomoc i dziękuję
musisz podzieliśc sobie e kwoty na lata ubiegłe i bieżący koszt bo bieżącą nadpłatę możesz dać na pomniejszenie wydatków przy bieżących płatnościach natomiast za lata ubiegłe robisz tak
221/720 przypis 4000 zł kwota jaką masz napłaconą za lata ubiegłe
a potem co miesiąć
405/229 bieżący FP za 09/2015 350 zł
PK 229/221 350 zł
PK 130 dochody/130 wydatki
wb 222/130
bardzo dziękuję za pomoc, muszę to wszystko przetrawić, a jeśli chodzi o rok 2015 to robię jakiś przypis, a później co z kontem 130? Nie jestem w stanie racjonalnie myśleć-zrobiła mi się pustka w głowie.
A to RB-N to w którym miejscu wpisuję, o bilansie już nie wspomnę na koniec roku- co gdzie będę musiała wpisać?
Przepraszam, ale mam wątpliwości co do zapisu PK-130 dochody/130 wydatki i 222/130- nie rozumiem dlaczego miała bym to wykazywać jako dochody i czemu to ma służyć, wydatkiem przecież to też nie będzie bo wydatek poniosłam przez te wszystkie lata. Proszę jeszcze o wyjaśnienie i dziękuję
ponawiam pytanie, jak zaksięgować zwrot z ZUS z lat ubiegłych ? mam taki sam problem jak koleżanka, zrobiłam korekty za lata ubiegłe, ZUS zwrócił mi kwotę a co z księgowaniem ?? ja dałabym na 130/720 ? jak myślicie ?