nadpłata za SUO - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 gru 2015, 12:53

Witam. Mam problem z SUO. W listopadzie wydano decyzję zmieniającą odpłatność za spec. usł. opiekuńcze. Odpłatność zmienia się już za październik, w związku z czym powstała nadpłata. Problem polega na tym, że nadpłata jest wyższa niż należność za listopad. Jak to rozliczyć, żeby było poprawnie? Korygować przypis za październik? Jak wystawić noty księgowe? Jako uznanie i na tej podstawie zrobić korektę przypisu za 10/2015 i przypis za 11/2015? Czy w listopadzie notę na 0,00 zl... Już sama nie wiem.. Pomóżcie
AHaa

Napisano: 02 gru 2015, 16:14

a czy nadpłątę nie możesz zaliczyć jeszcze na poczet grudnia? Czy jeszcze będzie za dużo? Jeśli tak to zwrócic osobie która wpłaciła.
rebe

Napisano: 03 gru 2015, 10:23

No tak, w grudniu mi się rozliczy, ale nie wiem jak to zrobić papierowo.
AHaa

Napisano: 03 gru 2015, 13:11

najlepiej zrobić korektę przypisu za październik a potem normalnie przypis za listopad i grudzień. w listopadzie niech nie płaci nic, a w grudniu niech tylko różnicę i wszystko ci się ładnie pozamyka
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2015, 15:06

Ja też mam taką sytuację i rozliczę na koniec grudnia, a brakującą część wpłaci mi osoba w grudniu
Anka 2

Napisano: 03 gru 2015, 22:21

gumi, tak zrobiłam, ale co z notami? Wystawiłam jedną jako uznanie tej nadpłaty i info, że będzie rozliczona w kolejnych miesiącach. W grudniu wystawię i odejmę to, co zostanie z nadpłaty. A co za listopad? wystawić z zerem i tylko w opisie zrobić rozliczenie?
AHaa

Napisano: 04 gru 2015, 9:34

ja bym za październik wystawiła korektę do noty, żeby była już prawidłowo, za listopad normalną notę naliczoną prawidłowo za ten miesiąc i za grudzień też prawidłową. a wtedy z października zostanie ci nadpłata i powiążesz ją z notą za listopad a resztę powiążesz i rozliczysz z grudniową notą, tylko podopieczna ci wpłaci to co brakuje. a ja wystawiłabym pismo do tego co i kiedy będzie rozliczone w którym miesiącu.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 15:28

Dzięki.
AHaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem