otrzymałam fakturę wyzsza niz planowałam, brakuje mi w planie 40,00 zł termin płatności 31 grudzień, czy moge przyjac taka fakture i wnioskowac z data przyjecia o zmiany w planie? czy tez nie powinnam tej faktury przyjąć i proosic o zmiane daty wystawienia?
Witam! Moim zdaniem na dzień ujęcia faktury w swoich księgach (zaksięgowania 40./ 201) powinnaś mieć plan na pokrycie tego wydatku. Trzeba dokonać zmiany w planie i ująć fakturę w dniu zwiększenia planu.
Moim zdaniem możesz wystąpić o zmianę terminu płatności i szybko przenieść brakujace środki na paragraf albo prosić wogóle o wymianę faktury.Pozdrawiam!!!
czy faktycznie tak pilnujecie żeby koszty nie przekroczyły planu? jak miałam taką sytuację to księgowałam w koszty a wydatku dokonywałam wtedy gdy skarbnik przeniosła brakujące środki Bywało tak, że zobowiązanie przekraczało plan ale wydatek nie - czy to błąd?
Data wystawienia faktury nie ma tu nic do rzeczy. Ja księguję faktury z datą wpływu. I na dzień wpływu faktury do GOPS powinnaś mieć plan na pokrycie tego wydatku.
niestety nie masz racji marta100. już zaciągnięcie zobowiązania bez planu powoduje dyscyplinę. nawet w chwili zakupu czegokolwiek powinno być pokrycie w planie, bo możesz mieć np. druk zamówienia, które było szybciej niż data faktury