nadwyżka ściagniętego długu przez komornika - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 sie 2016, 13:39

Ostatnim czasy komornik przesyła mi więcej kasy na poczet długu niż dłużnik ma zaległości. Urząd Wojewódzki twierdzi że te kwoty to nie nadpłata tylko dochód do przekazania i mam mu akonto przelewać, bo przecież zaraz będzie kolejna wypłata świadczenia to się wyrówna. Ja normalnie wrzucałam na konto 245 i 130 mylne/do rozliczenia i dopiero po wypłacie kolejnego świadczenia rozliczałam w dochodach (przeksięgowałam). Nie chce UW przesyłać bo a nuż dłużnik mi umrze, przyniesie zaświadczenie o skuteczności egzekucji i nie będę mieć podstaw do wypłaty kolejnej transzy dla wierzycielki a co za tym idzie wyrównania przekazanego już akonto dochodu. Wiec przerzucam z powrotem do komornika byle mieć czyste konto.
Czy UW ma racje by nadpłaty traktować jako dochód?
Jak Wy traktujecie nadpłaty? Trzymacie na koncie do następnego dochodu po wypłacie świadczenia? Czy oddajecie od razu na dochód zanim pójdzie wypłata /równoznaczna z dopiskiem długu? A może oddajecie do komornika?
bajer

Napisano: 23 sie 2016, 13:57

Robię tak jak TY
Ol.

Napisano: 23 sie 2016, 14:27

jeśli do wypłaty świadczenia z FA został tydzień to przetrzymuję (na koncie 245) i rozliczam z dniem wypłaty świadczenia/przypisania długu. Jeżeli komornik prześle dużo wcześniej wcześniej to mu odsyłam. i dzwoni się do komornika
Miłka

Napisano: 23 sie 2016, 14:30

Ja oddaję do komornika.Pozdrawiam.
ejko

Napisano: 23 sie 2016, 14:35

Ja też oddaję do komornika
ewka16

Napisano: 23 sie 2016, 20:37

UW bzdure wymyslił. jak mi przyjdzie nadpłate w duzej wysokosci puscic na dochód przed wypłata i potem dłuznik mi zejdzie ze swiata to ciekawe jak ja to wyrównam.
A jak długo przetrzymujecie nadpłate?
Moznaby tak ze najpierw nadpłat potem wypłata swiadczenia a potem dochód? nadpłata nie wyzsza niz swiadczenie? i to w tej a nie innej kolejnosci?
bajer

Napisano: 24 sie 2016, 10:05

a ja byłam na szkoleniu które prowadziła pani z uw. i mówiła że wpłaty od komornika należy niezwłocznie oddać do uw nie czekać na termin ustawowy bo kto pokryje odsetki za ten czas kiedy pieniądze leżą u nas na koncie. a nadpłaty od komornika też oddawać do uw., a jeśli się coś stanie z dłużnikiem to po prostu albo przypisać mu mimo że wierzyciel nie maił wypłacone (:-) tak szkolą z uw.) albo jeśli będzie miła pani w uw. to pisać pisemko o zwrot, ale uw. mało kiedy zwraca, bo są znów zdania że jak coś do nich już wpłynęło to już nie wypłynie. chyba że pismo o przeksięgowanie to jeszcze taką opcję przyjmują. ja mam cały czas nadpłaty od komorników i nie oddaję. pracownik merytoryczny przywiózł ze szkolenia wiadomość taką że jeśli decyzja jest wydana na okres świadczenia i wypłaty będą to nie należy zwracać do komornika tylko odesłać do uw. chyba że okres się kończy i są przesłanki do tego że nie będzie wypłaty.
księgowa1

Napisano: 24 sie 2016, 12:19

"wpłaty odsyłać niezwłocznie" - jak komornicy przesyłają codziennie jakiś przelew, to ja mam codziennie robić przekazanie do gminy? Czy księgowe w OPS nie mają co robić? (chyba tak myślą "na górze". Ja przekazuję zgodnie z ustawą: do 15go, do 25go i potem na koniec m-ca
księg.

Napisano: 24 sie 2016, 14:09

ja przekazuje codziennie
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x