Czy pcpr, jako organizator pieczy zastępczej, nadal manadzór na plac. op.-wych.
Kto teraz nadzoruje pcpr i organizatorów pieczy.
nadzzór nad placówkami
Re: nadzzór nad placówkami
po zmianie ustawy o pomocy spolecznej - zawartej w ustawie o pieczy - art.218 pkt 24 (chyba) pcpr nie sprawuje nadzoru nad placowkami...tyle tylko, że ja wlasnie widziałam dzisiaj upowaznienie mojego starosty dla dyr. pcpr upoważniajace do nadzoru nad placowka - tyle tylko, że nie ma na to powolanej odpowiedniej podstawy prawnej - bo powołana w upowaznieniu uważam że nie ma zastosowania tu (art. 180 pkt 2 i 5 w związku z art. 182 ust. 1 i 2 ustawy o wspieraniu)
wg mnie organem kontrolujacym, nadzorującym merytorycznie jest tylko wojewoda
no bo sprawy finansowe to inna sprawa
wg mnie organem kontrolujacym, nadzorującym merytorycznie jest tylko wojewoda
no bo sprawy finansowe to inna sprawa
Ale zadaniem powiatu wg. nowych przepsiów też jest prowadzenie placówek opiek-wych więc także i kontrola, bo trzeba prowadzić prawidłowo.
uwazam ze w praktyce bedziemy robic to co do tej pory, z tym ze nie bedzie to nadzor a jedynie prowadzenie.z informacji uzyskanej z urzędu wojewodzkiego wynika ze urzad nie bedzie w stanie nadzorowac placowek z uwagi na nadmiar zadan i brak kadry, nadal wiec bedzie to spoczywac na samorzadach. ja nadal mam przeprowadzac kontrole swoich placowek.
Oprócz nadzzór nad placówkami - Stare tematy przeczytaj również:
rodzinny dom dziecka
Koordynator
osoba do pomocy przy sprawowaniu opieki nad dziećmi i przy pracach gospodarskich
Odpłatność za pobyt w rodzinie zastępczej
kilka pytań - piecza zastępcza
plan pracy z dzieckiem
szukam miejsca w domu dziecka
szukam domu dziecka
rozporządzenie w spr instytucjonalnej pieczy zastępczej
opinia o kandydatach na rodzinę zastępczą
rejest rodzin zastępczych
co z kontynuującymi naukę?pobierającymi obecnie pomoc
dochód dziecka - zas. piel.
odbiór dziecka -art. 598 kpc
dochód dziecka