nagroda - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 10 cze 2016, 17:48

Iks pisze:Analogicznie - gdyby ta nagroda przysługiwała pracownikowi w roku bazowym, podobnie jak trzynastka, bony etc. to weźmiesz to pod uwagę, bo będzie wykazane w rozliczeniu rocznym jako dochód z zatrudnienia. Idąc dalej pracodawca nie wystawia osobnych pitów 11 na świadczenia z ZFŚS, trzynastki itd.
dokładnie tak
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2016, 21:21

Analogicznie - gdyby ta nagroda przysługiwała pracownikowi w roku bazowym, podobnie jak trzynastka, bony etc. to weźmiesz to pod uwagę, bo będzie wykazane w rozliczeniu rocznym jako dochód z zatrudnienia. Idąc dalej pracodawca nie wystawia osobnych pitów 11 na świadczenia z ZFŚS, trzynastki itd.
Art 2 pkt 2 dochodzie członka rodziny – oznacza to przeciętny miesięczny dochód członka rodziny osiągnięty w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 1–3;
Będę wliczać nagrodę bo art 2 pkt 2 tak nakazuje - proste.

Natomiast jeśli chodzi o uzysk to mamy nieco inny zapis:
art. 7 ust. 3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
Na jakiej podstawie chcesz liczyć jednorazową nagrodę jako dochód uzyskany? Po pierwsze jest jednorazowa a po drugie to nie jest wysokość wynagrodzenia za drugi miesiąc tylko nagroda wypłacona w drugim miesiącu. To co pracodawca wypłaca wraz z wynagrodzeniem za drugi miesiąc nie zawsze liczymy jako dochód uzyskany. Nagrodę powinieneś doliczać tylko i wyłącznie wówczas gdyby strona uzyskiwała ją w okresie na jaki weryfikowałbyś lub ustalał prawo do świadczenia - w przeciwnym wypadku robisz niezgodnie z ustawą tj. doliczasz dochód którego nie ma.
&&&

Napisano: 11 cze 2016, 21:35

Ty licz po swojemu ... ja po swojemu :mrgreen: ... nie przekonasz mnie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2016, 21:41

Jak wliczyć dochód z roku bazowego reguluje zupełnie inny zapis w ustawie. Cały dochód z 2014 dzielimy przez 12 i wychodzi kwota jaką mamy przyjąć jako dochód miesięczny (tylko tym razem nie wyskakuj z normatywem regulującym co to jest dochód). Natomiast do tematu dochodu uzyskanego po roku bazowym odnosi art. 7 ust. 3. Pomieszałeś dwa tematy Iksie a ewalu jak to ewalu znowu przytaknęła komuś kogo uważa za mądrzejszego :D ewalu to że ktoś całkiem nieźle zna się na swojej pracy (a Iks jest taką osobą) nie stawi go w roli kogoś kto nigdy się nie myli. Powinnaś bardziej wykorzystać swój potencjał i nad wypowiedziami swoich idoli co najmniej dwukrotnie się zastanawiać - intelektualnie stać cię na to dziewczyno.
&&&

Napisano: 11 cze 2016, 21:46

ewalu pisze:Ty licz po swojemu ... ja po swojemu :mrgreen: ... nie przekonasz mnie
Nie ja cię nie przekonuje tylko ustawa, jeśli wliczasz jednorazową nagrodę (jako dochód uzyskany po roku bazowym) to robisz niezgodnie z ustawą.

ŁADNIE TO TAK EWALU?

Przeczytaj sobie jeszcze raz art. 7 ust. 3 tak na spokojnie i nie wierz za bardzo "autorytetom forumowym", człowiek zbytnio się w nich zapatrzy a potem bez zastanowienia przyjmuje wszystko co napiszą za świętą prawdę.

PS o alimentach dobrowolnych trochę poczytałaś czy wystarczyła ci wypowiedź kronosa79? :D
&&&

Napisano: 12 cze 2016, 9:47

Ty mnie tu nie czaruj i nie cukruj :D :D :D :D ... jakbyś sprawdził całe forum to niejednokrotnie mam inne zdanie od Iksa, Elmera, Kronosa .... pracuję w ŚR 12 lat i już mam ugruntowane pewne pojęcia .... nie ma dobrowolnych alimentów :mrgreen:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2016, 10:51

ewalu pisze: nie ma dobrowolnych alimentów :mrgreen:
Szkoda że nie zechciałaś poszerzyć swojej wiedzy w tym temacie :lol:
ewalu pisze:jakbyś sprawdził całe forum to niejednokrotnie mam inne zdanie od Iksa, Elmera, Kronosa
Pewnie dlatego że na początku dyskusji coś chlapnęłaś a potem próbowałaś zachować tzw. twarz :D Odmienne zdanie to nie sukces ewalu, ani powód do dumy. Dobre, przekonujące uzasadnieniu tego zdania jest istotne :D
&&&

Napisano: 12 cze 2016, 11:18

&&& pisze:
ewalu pisze: nie ma dobrowolnych alimentów :mrgreen:
Szkoda że nie zechciałaś poszerzyć swojej wiedzy w tym temacie :lol:
ewalu pisze:jakbyś sprawdził całe forum to niejednokrotnie mam inne zdanie od Iksa, Elmera, Kronosa
Pewnie dlatego że na początku dyskusji coś chlapnęłaś a potem próbowałaś zachować tzw. twarz :D Odmienne zdanie to nie sukces ewalu, ani powód do dumy. Dobre, przekonujące uzasadnieniu tego zdania jest istotne :D
tak to bywa ze słowem pisanym ..... spróbuj zgadnąć co autor miał na myśli :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .... pozdrawiam, lecę na meczyk ... nie na miotle :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x