Nagroda, dodatek specjalny w podstawie wyn. chorobowego - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 23 maja 2016, 12:05

Czy w podstawie wynagrodzenia uwzględniamy:
*nagrodę przyznawaną miesięcznie tj. X, XI, XII/2015,
*dodatek specjalny przyznany od IX do XII/2015?

Wspomnę, że te dodatkowe składniki wynagrodzenia nie są pomniejszane za okres choroby i w regulaminie wynagradzania nie ma żadnego zapisu, który regulowałby tą kwestię
zielona 28

Napisano: 23 maja 2016, 14:19

tak ja wliczam
irena1

Napisano: 23 maja 2016, 14:27

Jeśli te dodatkowe składniki wynagrodzenia nie są pomniejszane za okres choroby to ja bym ich nie wliczała.
myha

Napisano: 23 maja 2016, 14:32

U nas też się wlicza, tylko jeśli np. dana osoba miała przyznaną nagrodę w listopadzie 2015 i w tym samym miesiącu miała zwolnienie i kolejne zwolnienie miała np. w kwietniu 2016 r. (podstawa to do podstawy wynagrodzenia chorobowego brana była płaca po uzupełnieniu za listopad 2015, ale już bez tej nagrody. Ale teraz dotarłam do artykułu, że nie powinno się uwzględniać nagród/dodatków, które przysługują mimo zwolnienia i takich które przyznane były na dany okres. I teraz mam mętlik czy robię dobrze. Tak liczyła poprzednia księgowa i niby kontrole ZUS nic nie zarzuciły.
zielona 28

Napisano: 24 maja 2016, 7:37

Może ktoś jeszcze się wypowie?
zielona 28

Napisano: 24 maja 2016, 7:51

Jeśli składnik nie jest pomniejszany za czas choroby to nie wchodzi do podstawy chorobowego.
Ol.

Napisano: 24 maja 2016, 7:57

Ale wcale przez te miesiące na które był przyznany czy nie liczę tego tylko w tym miesiącu w którym akurat miał chorobowe i tą nagrodę?
zielona 28

Napisano: 24 maja 2016, 8:55

U nas w regulaminie mam takie zapisy: "dodatku specjalnego nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego" i " dodatek specjalny przysługuje pracownikowi samorządowemu w pełnym wymiarze za dni, za które otrzymuje wynagrodzenie oraz za dni nieobecności w pracy z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby albo konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem lub chorym członkiem rodziny, za które pracownik otrzymuje z tego tytułu zasiłek z ubezpieczenia społecznego"
Ol.

Napisano: 24 maja 2016, 13:46

nagrodę do chorobowego można wziąć, jeżeli nie była przyznana wszystkim pracownikom w równej wysokości. jeżeli była różnicowana kwotowo, np. jako za osiągnięcia w pracy to można ją spokojnie wliczyć.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x