Najem mieszkania córki - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 sty 2015, 22:10

Jestem początkujący w „branży” dodatków mieszkaniowych i na początek trafiła mi się sprawa opisana poniżej. Bardzo proszę o podpowiedź.

Opis stanu faktycznego i dokumentów złożonych do wniosku

Pan ‘X” złożył wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, mieszka w domu jednorodzinnym, który jest w chwili obecnej własnością córki. Kilka lat temu właścicielem domu był wnioskodawca, notarialnym aktem darowizny przekazał dom na własność córce. W akcie notarialnym nie ma zastrzeżonej służebności.
Wnioskodawca przedstawił wraz z wnioskiem następujące dokumenty:
1. Umowę najmu spisaną z córką z daty 02.01.2015 r. - na najem mieszkania
o pow. 36 m2 składającego się z pokoju, kuchni i łazienki. (umowa nie została zgłoszona do żadnego Urzędu, mam na myśli U. Skarbowy).
2. Odręczne pokwitowanie odbioru kwoty za najem mieszkania z daty 15.01.2015.
3. Rachunek za węgiel,
4. Odcinek za styczeń z rachunku za energię elektryczną (bez potwierdzenia zapłaty)
5. Decyzję o wysokości emerytury,
6. Oświadczenie o dochodach (kryterium dochodowe spełniają średni dochód na osobę 1013 zł).

W mieszkaniu zamieszkuje wnioskodawca wraz z żoną ponieważ córka przebywa za granicą.

Wywiadu środowiskowego jeszcze nie przeprowadzano.

Mam pytanie, czy w ogóle taka umowa najmu może być brana pod uwagę jak opisana w pkt.1, i stanowi potwierdzenie tytułu prawnego w formie najmu do mieszkania? Córka przebywa za granicą i praktycznie cały dom wykorzystywany jest przez rodziców - czego oczywiście nie mogę udowodnić. Na córce spoczywa również obowiązek alimentacyjny względem rodziców i czy taka umowa najmu ma moc prawną w naszej sytuacji?
nuncz

Napisano: 26 sty 2015, 19:54

MA.

A przy okazji:
4. bezużyteczne w tym przypadku, konieczna raczej faktura
5. to raczej nie wystarcza, bo to tylko obietnica, a potrzebne faktyczne wykonanie, czyli najlepiej zaświadczenie z ZUS, ale w ostateczności... przynajmniej powiedzcie że to ostatni raz tak, a następnym razem zechcecie zaświadczenie
6. jeśli chodzi o obowiązkową deklarację, to troszkę mało, pożądane zaświadczenia, potwierdzenia itp., ale nie kolejne bliźniacze oświadczenie, jeśli zaś chodzi o kryterium dochodowe, to ja w ustawie takiego kryterium nie znajduję.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2015, 22:07

Jestem po rozmowie z radcą.

Co do umowy najmu - wszystko jest OK.
Rachunek za węgiel chyba niepotrzebny.
Napiszę wezwanie o dostarczenie faktury za energie elektryczną.
Przeprowadzę wywiad i sprawdzimy dane oraz powierzchnię.
Co do dochodu to chodzi mi o to, że kwota 1013 zł/os miesięcznie to jest ich dochód brutto czyli nie przekracza 125% najniższej emerytury, tzn. spełniają kryterium dochodowe.
I dzięki za podpowiedź co do zaświadczenia o dochodach - wezwę do przedłożenia zaświadczenia z KRUS bo to jest emerytura rolnicza.
nuncz

Napisano: 27 sty 2015, 11:18

Poczekajcie.
Zastanówcie się, czy chcecie przyznać czy nie. Jeśli tak, to zanim wezwanie poproście (przez telefon, gońca, znajomych...) by przynieśli to czy tamto, jeśli można. Wezwanie to prawie przepadek dodatku,a bez tych dokumentów zapewne większość urzędników dodatek by dała.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x