Wypłata dodatku mieszkaniowego a śmierć wnioskodawcy; - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 sty 2015, 17:22

Wnioskodawcą była osoba prowadząca jednoosobowe gospodarstwo domowe. Zmarła ona 08.12.2014 r. Ponieważ nie zostaliśmy o tym powiadomieni dodatek mieszkaniowy w dniu 10.12.2014 r. został przekazany zarządcy. Zarządca w dniu 31.12.2014 r. poinformował nas, że Pani zmarła. Czy zarządca powinien zwrócić dodatek mieszkaniowy za grudzień 2014 r., a jeśli tak to w jaki sposób należy poprowadzić postępowanie o zwrot?
barf25

Napisano: 26 sty 2015, 20:33

Grudzień to lepiej zostawcie. Wystarczy Wam styczeń uregulować, oj, wystarczy (patrzcie, że i on minie za 3 dni).
Jeśli macie pismo od zarządcy, to dawno powinna być decyzja stwierdzająca wygaśnięcie dodatku od 1 stycznia 2015r. Jeśli jeszcze nie ma, to napiszcie. No i w zasadzie to wszystko o postępowaniu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 9:41

Oczywiście decyzja stwierdzająca wygaśnięcie została sporządzona 02.01.2015 r. i za styczeń nie wypłaciliśmy, ale Pani Kierownik i Pani prawnik uważają, że powinniśmy żądać zwrotu za grudzień z uwagi na fakt, iż w dniu wypłaty świadczenia nie było już wnioskodawcy, ale nie określiły w jaki sposób mam to przeprowadzić.
barf25

Napisano: 27 sty 2015, 18:53

No cóż. Skoro radca i kierownik ustalili, to mój głos się nie liczy, jednocześnie też to oni powinni podpowiedzieć dalsze kroki.
Jeśli nie zechcą, to moim skromnym zdaniem zwykłym pismem poprosić zarządcę o zwrot kwoty za grudzień.
Może jeszcze jedno, istotne czy decyzja wygaszająca stawiała datę od kiedy dodatek nieważny czy nie i jaka to była data.

Powyższe nie oznacza pogrzebania mojego poglądu. Nadal uważam, że grudzień (w ogóle miesiąc zgonu) lepiej sobie darować . To na przyszłość.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x