pani wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej, ale mieszkanie ogólnie należy do spółdzielni.wniosek potwierdziła spółdzielnia.czy powinnam wymagać jakiś dokumentów od właściciela tego mieszkania?właściciel mieszka w zupełnie innym mieście mam tylko kopię umowy najmu, ale na dobrą sprawę to nie wiem nawet czy ten właściciel żyje....jak robicie...czy wystarczy, że mam wniosek potwierdzony przez spółdzielnie i kopie umowy najmu(i oczywiście inne dokumenty niezbędne do wydania decyzji)
zawsze w takim przypadku polecam wywiad, czasem coś wyjdzie a czasem wyjaśni..kiedyś miałam gościa co podpisywał umowę najmu ze zmarłą osobą... dopiero potem miałem sajgon
przyłączam się do tematu: jakie wydatki wliczamy. Mam ten sam przypadek, zarządca wypisał mi wydatki i zastanawiam się czy tutaj przeliczam czynsz według ustaleń wójta.... pierwszy taki mój wniosek
Słusznie. Czynsz (czyli to co płynie do właściciela) porównujemy do stawek gminnych i w razie przekroczenia - ograniczamy. Podobnie inne równoważne czynszowi (zaliczki, fundusze remontowe, eksploatacje, jakieś >odstępne<...), czyli zależne od właściciela.
Niezależnych od właściciela (media...) nie ograniczamy.