Najważniejsze zmiany - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 lut 2015, 10:40

Słuchajcie, mam po uszy roboty w ŚR i FA, do tego inne obowiązki i nie mam czasu na zagłębianie się w KDR.
Powiedzcie mi dobre ludki, jakie są najważniejsze zmiany po wprowadzeniu ustawy - jakie są najważniejsze różnice?
(wniosek się zmienił, to wiem ;) ) chodzi mi o zagadnienia dot. przyznawania.

Z góry dzięki
optimm

Napisano: 25 lut 2015, 12:57

przy składaniu wniosku
-rodzice składają oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej
- gdy w rodzinie jest więcej dzieci, doczepiasz stronę 4/7 (informacja zawarta we wniosku)
- należy zwrócić uwagę przy wypełnianiu wniosku, żeby rodzice zaznaczali okienko z dopiskiem rodzic, gdyż zaznacza się małżonek tylko w przypadku gdy osoba nie jest rodzicem co najmniej 3 dzieci
- możesz brać oświadczenia od dzieci powyżej 18 roku życia na temat planowanego terminu zakończenia nauki
- uczniowie mają przyznaną kartę do 30 września (czyli jak X kończy naukę w danej placówce w sierpniu 2015r., to kartę ma przyznaną do 30 września 2015r. i to samo tyczy się maturzysty, który kończy naukę w kwietniu)
- na każdym oświadczeniu powinna znajdować się klauzula "jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia"

i chyba to by było tyle

pozdrawiam
wspierająca

Napisano: 25 lut 2015, 13:11

to przyznajecie dla tych ponadgimnazjum kartę tylko na rok?
ja lece do konca planowanego ukonczenia szkoly.
w koncu rodzice podpisuja oswiadczenie ze jak się coś zmieni to powiadomią
jaaaa

Napisano: 26 lut 2015, 12:34

Przyznajemy tak jak Ty, do końca zakończenia nauki w danej placówce.
wspierająca

Napisano: 02 mar 2015, 13:04

Przyznaję do 18. r.ż. Potem przedłużam, jeśli się uczy. Tak mówi ustawa.
Kinya

Napisano: 03 mar 2015, 9:56

W ustawie nie ma mowy o przedłużeniu. Kończy się termin ważności karty bo przyznana do 18 roku życia przyjmujesz kolejny wniosek i rozpatrujesz od nowa, bo uczy się i posiada zaświadczenia ze szkoły 30.09 z uczelni do końca roku akademickiego (patrz regulamin kierunku studiów). Tak to powinno wyglądać wg tego co czytam w Ustawie .
mari

Napisano: 03 mar 2015, 9:58

Dokładnie tak, jak mówisz. Używam słowa "przedłużenie", bo takie widnieje w systemie. Nie ma się co czepiać.
Kinya

Napisano: 03 mar 2015, 11:08

Kinya przecież nikt się nie czepia !
Mari

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x