Słuchajcie, mam po uszy roboty w ŚR i FA, do tego inne obowiązki i nie mam czasu na zagłębianie się w KDR.
Powiedzcie mi dobre ludki, jakie są najważniejsze zmiany po wprowadzeniu ustawy - jakie są najważniejsze różnice?
(wniosek się zmienił, to wiem ) chodzi mi o zagadnienia dot. przyznawania.
przy składaniu wniosku
-rodzice składają oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej
- gdy w rodzinie jest więcej dzieci, doczepiasz stronę 4/7 (informacja zawarta we wniosku)
- należy zwrócić uwagę przy wypełnianiu wniosku, żeby rodzice zaznaczali okienko z dopiskiem rodzic, gdyż zaznacza się małżonek tylko w przypadku gdy osoba nie jest rodzicem co najmniej 3 dzieci
- możesz brać oświadczenia od dzieci powyżej 18 roku życia na temat planowanego terminu zakończenia nauki
- uczniowie mają przyznaną kartę do 30 września (czyli jak X kończy naukę w danej placówce w sierpniu 2015r., to kartę ma przyznaną do 30 września 2015r. i to samo tyczy się maturzysty, który kończy naukę w kwietniu)
- na każdym oświadczeniu powinna znajdować się klauzula "jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia"
to przyznajecie dla tych ponadgimnazjum kartę tylko na rok?
ja lece do konca planowanego ukonczenia szkoly.
w koncu rodzice podpisuja oswiadczenie ze jak się coś zmieni to powiadomią
W ustawie nie ma mowy o przedłużeniu. Kończy się termin ważności karty bo przyznana do 18 roku życia przyjmujesz kolejny wniosek i rozpatrujesz od nowa, bo uczy się i posiada zaświadczenia ze szkoły 30.09 z uczelni do końca roku akademickiego (patrz regulamin kierunku studiów). Tak to powinno wyglądać wg tego co czytam w Ustawie .