poradzcie mi dziecku skończyło się orzeczenie pobierany był zp śr i śp, dzwoniłam do babeczki powiedziała mi że czeka na orzeczenie, wywołałam usługi i orzeczenie z dnia 19,04,2021 jednakże już nie kwalifikujące Panią, na świadczenie pielęgnacyjnego, przedłużyłam decyzję o zp i o dodatku na rehabilitację ale co z świadczeniem pielęgnacyjnym? przedłużyć tylko za kwiecień? co myślicie?
Przede wszystkim jak minie przynajmniej 14 dni od daty wydania orzeczenia to zwróć się z pismem do instytucji orzekającej czy orzeczenie stało się prawomocne? Jeśli tak to z jaką datą?
Jeśli w odpowiedzi otrzymasz, że Pani się odwołała to przedłużasz wszystko na podstawie ustawy związanej z covid-19 i czekasz na prawomocne orzeczenie.
dziękuję za odpowiedź,
mam jeszcze jedną sytuację, jak byście to rozwiązali
Babeczka pobierała świadczenie pielęgnacyjne na syna, orzeczenie się skończyło w marcu, przyszła dziś z orzeczeniem i okazało się że świadczeniobiorca uzyskała prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy od 10-10-2020r. decyzja z 10-12-2020r. a decyzję niby dostała w marcu ale nie mam żadnego potwierdzenia że faktycznie w marcu ją otrzymała.
I teraz pytanie od kiedy jej ustalić nienależnie pobrane świadczenia?
1. od postania niepełnosprawności tj. od 10-10-2020r.
2. od wydania decyzji tj.10-12-2020r.
3. od otrzymania decyzji przez świadczeniobiorce tj. marzec