naliczanie zasiłku stałego - dylematy :-((( - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 cze 2015, 10:21

Witam serdecznie
Prosze Was o wypowiedź a temat sposbu naliczania zasilku stałego. przyznam się szczerze, że już nie wiem czy dobrze myśle. Oóż:
Osoba ubiega sie o zasiłek stały po raz 1 szy.
orzeczenie o umiarkowanym stopniu wydane jest z datą 21 maj br do nas podanie wpada 29 maja, ustalony stopien niepełnosprawności datuje sie od 4 maja 2015 a niepełnosprawność istnieje od - nie da sie ustalić.
Od kiedy waszym, zdaniem przyznać zasiłek stały osobie?
Czy zgadzacie się z tym, ze od dnia wydania orzeczenia, tj,. od 21 maja ponieważ 4 maja wobec osoby nie był jeszcze orzeczony stopien niepwłnosprawności? Ja optuję za tym, lecz nie wiem, czy dobrze, ktoś zasiał ziarno niepewności twierdząc, ze powinnam od 4 maja. prosze o pilną odpowiedź ...
pracuś

Napisano: 09 cze 2015, 10:44

od 4 maja art.106 ust.3 uops 21 maja to dzień wydania orzeczenia a niepełnosprawność ustalono od 4 maja ,skoro złożono wniosek w maju, uprawnienia od maja ale nie 1 tylko 4 bo to pierwszy raz więc przeliczasz od dnia ustalenia stopnia niepełnosprawności
janek 73

Napisano: 09 cze 2015, 12:22

u nas praktykujemy j.w.
kanka

Napisano: 09 cze 2015, 12:41

Ponieważ jest to pierwszorazowy wniosek to jeżeli podanie o zasiłek stały złożono w maju to od 4 maja , jeżeli w czerwcu to od 1 czerwca.
herbi

Napisano: 09 cze 2015, 13:09

od 4 maja
xxyz

Napisano: 09 cze 2015, 14:33

Serdecznie dziekuję za spójne odpowiedzi, teraz już wiem, co mam robic. :)
pracuś

Napisano: 09 cze 2015, 17:59

po uprawomocnieniu się orzeczenia tj. od 04 czerwca
asia11

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x