Co z tą podstawową opieką zdrowotną? Czy lekarz prywatny bez podpisanej umowy z NFZ się liczy? Ile osób, tyle głosów. Jak to w końcu jest, bo ja już jestem kompletnie skołowana.
a gdzie pisze że musi miec umowę z NFZ- lekarz musi okreslić że udzialał opieki medycznej zgodnie z tym co na zaświadczeniu. Na zaświadczeniu jest też miejsce na pieczątkę z podstawowej opieki zdrowotnej lub praktyki lekarskiej. Skąd zatem interpretacja że musi być umowa z NFZ- może ja czegoś nie rozumiem ?
I jak mamy to sprawdzać czy lekarz ma umowę z NFZ- przepis mówi tylko o przedstawianiu zaświadczenia?
interpretacja powstała na gruncie ustawy o świadczeniach z opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, w której jest definicja podstawowej opieki zdrowotnej. stąd wyciągnięto wniosek, że podstawowa opieka zdrowotna to taka finansowana ze środków publicznych, czyli NFZ.
nie wiem czy są jeszcze jakieś przepisy odnośnie tego, bo już się pogubiłam
ale Zosiu nigdzie nie pisze że masz korzystać tylko i wyłącznie z podstawowej opieki zdrowotnej - w nagłówku ma być piecżątka POZ lub praktyki lekarskiej- nadal nie rozumiem skąd ten NFZ