nienależnie pobrany zasiłek rodzinny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 paź 2009, 16:53

Przez4 lat pracowałam w jednej firmie. 31 grudnia 08 otrzymałam św. pracy bo nastąpiła zmiana nazwy i właściciela a od 01.01.09 mam zatrudnienie. Nie ma ani jednego dnia przerwy, biuro nowej firmy jest pod tym samym adresem co firmy poprzedniej, wynagrodzenie pozostało bez zmian. Tj w dalszym ciągu zarabiam 1300 zł netto (na 4 osoby) Poinformowałam o zmianie nazwy firmy w dniu składnia dok. na nowy okr. zasiłkowy i teraz urząd żąda zwrotu zasiłku od stycznia do września. Czy słusznie???
~iga

Napisano: 27 paź 2009, 12:58

Czy tylko Pani pensja jest jedynym dochodem rodziny? Co z zarobkami męża? Według mnie nie powinno być tutaj utracanie i uzyskiwanie dochodu. Ale po co dała Pani świadectwo pracy? Może o podjętym zatrudnieniu nie informowała Pani Ośrodka lub z opóźnieniem? Jeśli w 01/09 dała Pani do wniosku o św.r tylko świadectwo pracy, a nie informowała o podjętym zatrudnieniu, Ośrodek utracił Pani dochód cały za 2007 rok, a nie wziął pod uwagę kontynuacji zatrudnienia, ponieważ o tym nie wiedział. Gdyby pewnie brał tylko pod uwagę dochody Pani i męża za 2007r miałaby Pani przekroczenie dochodu i od razu odmowę.
Proszę uściślić bieg zdarzeń.
~kasia

Napisano: 27 paź 2009, 15:08

Mój mąż nie pracuje. zajmuje się dzieckiem (2,5 roku). W 2007 też nie miał dochodu. Przy skladaniu dok. we wrześniu 09 powiedziałam, że się zmieniła nazwa firmy. Na pytanie jaki mam na to dokument powiedziałam, że św. pracy gdzie pracowałam do 31.12.2008 ale od 01.01.09 mam umowe o pracę i dałam również zaświadczenie o dochodach za 01/09 nie mam ani jednego dnia przerwy i urząd o tym wie więc dlaczego to nie jest traktowane jako ciągłość. Zresztą na pieczątce z poprzeniej pracy jest ten sam adres co na zaświadczeniu z \"nowej\" pracy biura handlowego.Zrobiono utraty i uzyskania ale i tak mi powiedziano, że będę musiał zwrócić zasiłek od stycznia do sierpnia dlatego że powiedziałam o tym we wrześniu. Nie mamy żadnych innych dochodów tylko moja pensja 1300 zł netto no i z pola doliczją nam dochód (1,065 x 207 zł =220,45) to razem dochód wynosi 1520,45/4 osoby = 380,11 (chyba dobrze policzyłam).
Właśnie przed chwilą rozmawiałam z jedną Panią z innego urzędu przedstawiłam sytuację powiedziała, że jeśli nie mam ani jednego dnia przerwy to jest cały czas ciągłość i wszystko powinno pozostać bez zmian nie ważne kiedy to zgłosiłam. Jak to jest z tą interpretacją przpisów?
~iga

Napisano: 27 paź 2009, 16:16

Na Pani miejscu odwołałabym się od tej decyzji, ponieważ ja również nie zrobiłabym w Pani przypadku dochodu utraconego/ uzyskanego. Mam nadzieję, że Pani wie, że ma 14 dni od daty otrzymania decyzji. A na jaki artykuł w powołał się Ośrodek w uzasadnieniu decyzji?
~kasia

Napisano: 27 paź 2009, 17:17

Napewno się odwołam bo tak tego nie zostawię.
Na razie pisemnie odebrałam tylko \"zawiadomienie owszczęciu postępowania z urzędu\"w którym piszą, że wynika to z faktu wyjścia na jaw nowych okoliczności tj. uzyskania dochodu w styczniu 09. Jak wogóle tak mogą pisać , przecież gdyby nie to żę nastąpiła zmiana nazwy firmy i właściciela firmy \"X\" na \"Y\'\" to nadal pracowała bym w firmie \"x\" i też w styczniu 2009 miała bym dochód. Przecież nie miałam dodatkowego wynagrodzenia w styczniu 2009.
Pozatym zapoznałam się z \"\"aktami sprawy\" i i o wszystkim poinformowano mnie ustnie . Decyzja pisemna ma być w tym tygodniu.
Powołują się w tym zawiadomieniu na art. 32 ust. 1
~iga

Napisano: 07 lis 2009, 22:40

i słusznie, jest utrata zatrudnienia i podjęcie nowej art.32 ust.1. Może to nielogiczne i głupie ale taka jest interpretacja ustawy o utracie i uzysku
~????

Napisano: 07 lis 2009, 23:37

głupie przepisy a szczególnie z tym dochodem uzyskanym my BARDZO byśmy chcieli aby zniknął on z ustawy - odwołuj się, nawet jakbyś miała iść do sądu, może w końcu jakaś magiczna siła sprawi że nasze prośby zostaną wysłuchane
~madzia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x