Nie doniósł dokumentów na wezwanie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 cze 2015, 9:25

Witam. Mam taką sytuację: Pan X wysłał pismo do ministerstwa z prośba o pomoc finansowa na leki itp. Odesłano to do nas z prośbą o rozpatrzenie. Byłam na wywiadzie. Pan i żona są emerytami, pan. ma 1000 zł emerytury, żony nie było miał dostarczyć jej oświadczenie i rachunki za leki na które podobno tak dużo wydaje, miał też dostarczyć dokumentacje leczniczą. Nie dowiózł nic. Wysłałam wezwanie i zobowiązanie do dostarczenia w ciągu 7 dni w przeciwnym razie będzie odmowa. Teraz pisze tę odmowę. Zastanawiam się czy w programie wprowadzić ten niepełny wywiad, gdyż brak jest dochodu żony (w sumie z pana dochodu też pomoc nie wychodzi). Jak wy robicie w podobnych przypadkach???
pracownikkk

Napisano: 23 cze 2015, 10:30

a ja sie pytam dlaczego nie wystapiłas/es do zus krus ? o dochody tej pani.....
mk1111

Napisano: 23 cze 2015, 10:38

A czy to konieczne??? Bardziej się rozchodzi o faktury za leczenie które podobno tyle kosztuje....
pracownikkk

Napisano: 23 cze 2015, 11:55

Jak nie konieczne? Przecież ustalasz dochody, skład rodziny a faktury to sprawa następna.
t.franek

Napisano: 23 cze 2015, 21:43

A w życiu bym w tym przypadku nie występowała nigdzie. Uczmy Ich, klientów, dalej tego, że nic nie muszą, że my za nich wszystko itp. Normalnie odmowa, bo nie można ustalić sytuacji dochodowej i do widzenia.
Ona ona ona

Napisano: 23 cze 2015, 21:58

Pracownik jest od tego aby ustalił sytuację rodziny- trochę empatii- to chorzy emeryci. Napisali do Ministerstwa, więc rozsądku i empatii ze strony pracownika potrzeba.
Piszesz czy w programie wprowadzić niepełny wywiad- ustal faktyczną sytuację i zrób pełny wywiad ( od tego jest pracownik)
To, że mają po 1000 zł emerytury nie upoważnia Cię do lakonicznego wywiadu( sprawdź ile wynoszą ich miesięczne wydatki na leki, mieszkanie , energię, leczenie itp) Sprawdź sytuację materialną osób zobowiązanych do alimentacji i wtedy podejmij decyzję..... ale w oparciu o konkrety a nie o " moje widzi mi się"

Pamiętaj- pomoc społeczna to nie ZUS czy PUP ( tu obowiązuje inne podejście)POWODZENIA
zzzz

Napisano: 23 cze 2015, 23:50

Pisali do ministerstwa.
Może nie życzą sobie pomocy ops.
Trzeba delikatnie z nimi jeszcze raz porozmawiać .
Gość

Napisano: 24 cze 2015, 8:01

Ludzie piszą do ministerstwa nie dlatego, że nie potrzebują pomocy ops- ale dlatego,że oczekują pomocy i spotykają na swojej drodze takich pracowników ops jak pracownikkk
zzzz

Napisano: 24 cze 2015, 8:08

ona ona ona- ZŁA PORADA
Obowiązkiem pracownika jest ustalić sytuacje ekonomiczną ( w tym przypadku pisać do ZUS KRus) Rozeznać sytuację bardzo wnikliwie ( tym bardziej, że sprawa oparła się o ministerstwo)
zzzz

Napisano: 24 cze 2015, 17:13

Czy najpierw nie trzeba poinformować klienta, że ops będzie sam zasięgał informacji dochodach rodziny?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x