Mam ogromną prośbę wiem ze wiele razy było to walkowane ale gdy już ktoś tutaj wejdzie i przeczyta post niech zostawi odpowiedź gdy umie pomoc. Chodzi mi o rozpisane księgowania do asystenta od czasu wpływu na rachunek FP środków z urzędu potem przelanie na podstawowy rachunek i zmniejszenie wydatków
ja księgowałam tak:
wpływ środków na wyodrębniony r-k 139/240
refundacja wydatków na wynagrodzenia 1.(przelew z wyodrębnionego r-ku) 240/139
oraz wpływ środków na r-k bieżący:
130/404 z klasyfikacją
130/130 (z minusem) zapis techniczny
998/998 (z minusem)zmniejszenie zaangażowania środków
A jak ja nie mam planu na Asystenta tylko księgowałam w własnych 85219 czy mogę zmniejszyć wydatki na tym rozdziale , czy będzie źle? Nie chce mi się przenosić planu z 85219 na 85504 bo i tak wydatki będą mniejsze ?
Skoro nie miałaś rozdziału 85504 na asystenta a księgowałaś ich wynagrodzenia w 85219 to tam pomniejszasz wydatki - a tak na marginesie u nas między działami mogą być przeniesienia tylko na sesji - uchwałą. Pozdrawiam
Zarówno prawo polskie jak i prawo unijne zabrania kompensat.
Ustawa o rachunkowości w art 7 ustęp 3 ma taki zapis:
Wartość poszczególnych składników aktywów i pasywów, przychodów i związanych z nimi kosztów, jak też zysków i strat nadzwyczajnych ustala się oddzielnie. Nie można kompensować ze sobą wartości różnych co do rodzaju aktywów i pasywów, przychodów i kosztów związanych z nimi oraz zysków i strat nadzwyczajnych.
Najgorsze jest jednak to, że łamiecie również prawo unijne. Chodzi o DYREKTYWĘ PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2013/34/UE Z DNIA 26 CZERWCA 2013 R. W SPRAWIE ROCZNYCH SPRAWOZDAŃ FINANSOWYCH, SKONSOLIDOWANYCH SPRAWOZDAŃ FINANSOWYCH I POWIĄZANYCH SPRAWOZDAŃ NIEKTÓRYCH RODZAJÓW JEDNOSTEK, ZMIENIAJĄCA DYREKTYWĘ PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2006/43/WE ORAZ UCHYLAJĄCA DYREKTYWY RADY 78/660/EWG I 83/349/EWG
Artykuł 6 Ogólne zasady sprawozdawczości finansowej
1. Pozycje prezentowane w rocznym i skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym są ujmowane i wyceniane zgodnie z następującymi zasadami ogólnymi:
f) składniki pozycji aktywów i pasywów są wyceniane osobno;
g) zabrania się dokonywania jakichkolwiek kompensat między pozycjami aktywów i pasywów lub między pozycjami przychodów i kosztów;
... OD LAT ŁAMIECIE PODSTAWOWE ZASADY KSIĘGOWOŚCI OBOWIĄZUJĄCE W POLSCE I NA ŚWIECIE
TWoj nie tylko my je łamiemy i niepotrzebnie się nakręcasz - świata nie zmienisz.Najpierw trzeba zacząć od tych na górze , którzy nam takie niedorobione i zle interpretowane przepisy serwują. Pozdrawiam