Nie należne rodzinę a złotówka za złotówkę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 26 paź 2016, 22:30

Witam.W styczniu w raz z nową ustawą a także podwyszeniem kryterium dochodowego pełna nadziei poszłam do Mopsu złożyć wniosek o rodzinne, ku mojemu zdziwieniu dostałam całą sumę, jednak 10 miesięcy później okazało się że mi się jednak nie należy i że przekraczam dochody o 30zł. :o
i będę musiała pieniążki w zrucić w całości. I tu chciała bym postawić kilka pytań
Czy możliwe jest żeby decyzja wydana w styczniu była decyzją nie słuszną już w styczniu?(decyzje otrzymałam 18 pierwszą wypłatę 27)
Czy nie powinno być tak że powinnam zwrócić nie należne mi 30 zł z każdego miesiąca(30x10=300zł) a nie całą sumę?(118x10=1118zł)
Z góry dziękuje za pomoc w tej sprawie i pozdrawiam.
Karola1985karola

Napisano: 26 paź 2016, 22:59

Ale to chyba nie Ty wydawalas sobie decyzję tylko urzędnik.Niech teraz odpowie za swoją niefrasobliwośc i sam zwraca.
Paula XXX

Napisano: 27 paź 2016, 9:58

Ale ważne jest skąd wyszło że Ci się nie należą. Może ktoś podjął pracę itp. i wyszło to dopiero po złożeniu wniosku? Zależy od przyczyny.
e-ka

Napisano: 27 paź 2016, 22:09

od pierwszego stycznia zmienił mi się stosunek pracy. Natomiast w chwili składania wniosku nikt nie wymagał ode mnie takiej informacji, urzędniczka kazała mi dostarczyć stosowne dokumenty ja je dostarczyłam rodzinne zostało na nich podstawie przyznane.
Karola1985karola

Napisano: 28 paź 2016, 7:33

Ale co to znaczy że się zmienił stosunek pracy? Podjęłaś w styczniu nową pracę i nie powiedziałaś o tym w momencie składania wniosku?
e-ka

Napisano: 28 paź 2016, 7:45

"Urzędnik nie wymagał, nie powiedział".... brrrr
O zmianach zatrudnienia, uzyskania dochodu należy informować na bieżąco w trakcie pobierania zasiłku rodzinnego. Trzeba czytać co się podpisuje - na wniosku jest to tłustym drukiem napisane a i w decyzji w pouczeniu również.
*Ilona

Napisano: 28 paź 2016, 9:40

Tak oczywiście tylko że decyzje dostałam 18 stycznia natomiast umowę mam od 1 stycznia. Miałam poinformować mops o zmianie statusu pracy zanim jeszcze złożyłam wniosek? Zmiana statusu pracy to znaczy że z firmy pośredniczącej (Adecco) przeszłam do firmy właściwej.
Karola1985karola

Napisano: 28 paź 2016, 10:02

A kiedy składałaś wniosek? Czy w tym czasie już była inna umowa?
e-ka

Napisano: 28 paź 2016, 10:14

Tak kiedy składałam wniosek była już inna umowa.
Karola1985karola

Napisano: 28 paź 2016, 10:17

wniosek składałam pewnie koło 10 stycznia, jak nie później.
Karola1985karola

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x