nie odliczyłam pani 13 renty
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
nie odliczyłam pani 13 renty
pani samotnie wychowuje 2 dzieci corka studentka, syn techbikum, na syna pobiera jeszcze rodzinne, w zwszłym roku nie odliczyłam pani 13 renty i dostała pani zł za zł /gdybym odliczyła dostała by całość, caly rok pobierała tą złotówke, teraz na nowy okres odliczyłam ta 13rentę i załapie się na całosć , czy wszcząć postępowanie i policzyć pani jeszcze raz tamten okres i dopłacić jej resztę czy zostawić to
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Re: nie odliczyłam pani 13 renty
Skoro świadczenia przysługiwały w pełnej kwocie, to należałoby Pani przyznać pełne kwoty.
Tylko w jakiej formie to teraz zrobić. Czy wystarczy wszczęcie postępowania z art. 32 ust. 1b w zw. z art. 31 ustawy o ŚR. Czy może wznowienie postępowania z art. 145 § pkt 5 KPA i potem decyzja z art. 151 § 1 pkt 2 KPA.
Tylko w jakiej formie to teraz zrobić. Czy wystarczy wszczęcie postępowania z art. 32 ust. 1b w zw. z art. 31 ustawy o ŚR. Czy może wznowienie postępowania z art. 145 § pkt 5 KPA i potem decyzja z art. 151 § 1 pkt 2 KPA.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Wznowienie nie wchodzi w grę bo był błąd pracownika a nie nowe okoliczności wyszły na jaw. Prędzej stwierdzenie nieważności decyzji jeśli chcesz stosować KPA. U mnie była wydawana decyzji prostująca błąd w trybie art.31 ustawy.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
ALE WSZCZECIE TEZ ROBIC CZY PO PROSTU WYDAC NOWĄ DECYZJĘ CZY ZMIENIĆ TAMTĄ
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Jak chcesz to zrobić w formie decyzji to wszczęcie musi być.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a mogę prosić taką decyzję prostująca taki błąd
-
- Podinspektor
- Kontakt:
proszę podajcie mi jakis przykład decyzji bo naprawdę nie wiem jak mam sie do tego zabrac zrobic decyzję zmieniająca czy jaką czy po prostu decyzję prostującą bład z urzędu
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Przepis mów Jeżeli odmowa przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości były następstwem błędu podmiotu realizującego zadania w zakresie świadczeń rodzinnych, wypłata świadczeń rodzinnych może nastąpić za 3 lata wstecz, licząc od dnia zawiadomienia o popełnieniu błędu lub dnia wydania decyzji prostującej błąd z urzędu.
Więc wydajesz decyzje prostującą błąd. W uzasadnieniu decyzji opisujesz krok po kroku. Decyzją X przyznano świadczenia.
W trakcie ponownej weryfikacji wniosku o zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2020/2021 ustalono, że powyższa decyzja zawiera błąd ....
Cytujesz przepisy, opisujesz błąd, cyt. art.31 i piszesz kiedy nastąpi wyrównanie świadczeń.
Więc wydajesz decyzje prostującą błąd. W uzasadnieniu decyzji opisujesz krok po kroku. Decyzją X przyznano świadczenia.
W trakcie ponownej weryfikacji wniosku o zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2020/2021 ustalono, że powyższa decyzja zawiera błąd ....
Cytujesz przepisy, opisujesz błąd, cyt. art.31 i piszesz kiedy nastąpi wyrównanie świadczeń.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a jak to teraz zrobić w programie pracuje za ezarze, stary okres zamknięty wypłaty zrealizowane nic tam nie zrobie jedynie chyba do grudnia tearaz wyrównanie do bieżacych wypłat
Oprócz nie odliczyłam pani 13 renty - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
od kiedy składka zdrowotna śp
Dylemat - wznowienie/zwrot
rozliczenie kosztów
Witam Wszystkich
świadczenie pielęgnacyne różne orzeczenia!
Mętlik z ZP przy COVID
skład rodziny
swiadczenie pielegnacyjne
Czyste powietrze - czy liczyć ha?
dziecko przy ojcu a zasądzone alimenty
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dzieci
Osoba opusciła Placówkę Opiekuńczo-Wychowawczą
karta pobytu Ukrainka
Wypłacony zas. pielęgnacyjny a dodatek pielegnacyjny w ZUS
Plis pomóżcie z 13 emeryturą przy SZO
NIENALEŻNIE POBRANY ZASIŁEK RODZINNY