Nie składa wniosku na komisję czy przedłużam zp Śp i dodatek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 19 mar 2021, 15:06

witam pani pobiera u nas świadczenie pielęgn zasilek pielęgn i dodatek kształc i rehab.
    Dzwonilam zapytać czy zlozony byl wniosek ba komisję o wydanie kontynuacji orzeczenia powiedziała że nie i nie będą składać bo wie ze juz nie dostanie świadczenia pielęgn. Co robie w tej sytuacji normlanie przedłużam wsyztskie 3 świadczenia? Czy w ogóle dzownicie do ludzi?
    Georgina
    Referent
    Od: 03 gru 2018, 19:21
    Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 mar 2021, 15:11

Tak ... ja dzwonię. Musisz jeszcze zapytać wnioskodawcę czy chce dalej pobierać wspomniane świadczenia i czy wyraża zgodę na zmianę decyzji. Sporządzam notatkę słuzbową i robię decyzje zmieniające.
    ~o~
    VIP
    Od: 08 mar 2017, 13:24

Napisano: 19 mar 2021, 15:17

naprawdę tak robicie? dzwonicie i się pytacie? przecież te orzeczenie z urzędu zachowują ważność i należy przedłużać decyzje w związku z COVID-em.
    Beatris
    Podinspektor
    Od: 12 sty 2015, 17:38
    Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2021, 15:28

przede wszystkim co miesiąc dzwonie do osób którym kończy się orzeczenie i pytam czy są zainteresowane przedłużeniem świadczenia na czas... mam chyba ze dwie takie osoby, które od miesięcy pobierają świadczenia i wiem, że o nowe orzeczenie nie wystąpią ale wstrzymać nie mogę. kiedyś jedna osoba wprost powiedziała, że nie chce przedłużyć , bo i już się nie będzie starać o nowe orzeczenie (wyzdrowiała :D )teraz jest już większa świadomość tych ludzi, wiedzą, że mogą na tym skorzystać.
    marchewkowepole
    Stażysta
    Od: 22 sty 2021, 14:37
    Zajmuję się: ŚR,ŚW, DO, DW, ZCP

Napisano: 19 mar 2021, 15:33

A wszczynacie postępowanie przed zmiana czy nie? I na jaki art. Zmiana bo my nie wszczynalismy a teraz zmienila sie kadra i chca robic zawiadomienia
    Georgina
    Referent

Napisano: 19 mar 2021, 15:34

Czyli normalnie przyznaje pomimo ze pani nie zlozyla wniosku na komisję ja wydłużam okres pobierania danych świadczeń. Wiem ze pewnie po całej pandemii zlozy wniosek do pcpr bo syn dostanie orzeczenie ale juz bez wskazan na opieke i Śp
    Georgina
    Referent

Napisano: 19 mar 2021, 15:42

czyli jak strona nie jest zainteresowana przedłużeniem, bo np uważa, że stan zdrowia się poprawił i nie będzie składała, to nie przyznaje się dalej świadczeń. I ma mi to oświadczyć na kartce i na tej podstawie uchylam decyzję?
    Beatris
    Podinspektor
    Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2021, 15:45

błąd-nie uchylam decyzji,
    Beatris
    Podinspektor
    Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2021, 10:35

Jeśli stan zdrowia się poprawił i dlatego osoba nie składa o nowe orzeczenie to nic nas to nie interesuje ;)Złożenie kolejnego wniosku o orzeczenie nie jest obowiązkowe. Może nie składać z najróżniejszych powodów, naszym zadaniem jest przedłużyć należne świadczenia. Na jakiej podstawie osoba może nie być zainteresowana dalszym pobieraniem świadczenia pielęgnacyjnego? Co najwyżej dlatego, że została nastraszona jakimiś nienależnie pobranymi. Nie przedłużamy tylko i wyłącznie wtedy, gdy zrezygnuje pisemnie lub zażąda uchylenia decyzji. Mimo to powinniśmy ją poinformować, że dalsze pobieranie świadczeń na "starym" orzeczeniu nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami.
    LuuLane
    Starszy referent
    Od: 15 maja 2017, 7:44
    Zajmuję się: PS/KDR/LZI
    hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 22 mar 2021, 10:47

ja już mam mętlik, czy brać od strony pisemną rezygnację z dalszego pobierania świadczeń? a jak strona się nie zgodzi na takie coś? właśnie jak wyżej napisano-stan zdrowia dziecka się poprawił i strona nie wiem czy będzie składać-to co w takiej sytuacji?
    Beatris
    Podinspektor
    Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
    NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
    [ ZAMKNIJ ]
    Usuń ciasteczka witryny

x

x