NIE SPRAWUJE OPIEKI!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 22 maja 2014, 10:17

mam taką sytuację: syn pobierał na matkę SP do czerwca, dec wygasła, orzeczenie wyd bezterminowo, teraz złożył wniosek na wyrównanie i bieżący ZDO. Pracownik socjalny poszedł na wywiad i stwierdził, ze syn nie sprawuje opieki, matka zaniedbana, brudna, nie ma co jeść syn pijany!!! Co w takiej sytuacji zrobić??? Czy wypłacić wyrównanie, bo przecież oświadczył ,że sprawował opiekę a na bieżące ODMOWA??/ CZy ktoś ma jakiś inny pomysł?
dorota76

Napisano: 22 maja 2014, 11:33

nikt mi nie pomoże???
dorota76

Napisano: 22 maja 2014, 11:42

Jeżeli matka złoży oświadczenie i potwierdzi to przeprowadzony wywiad środowiskowy, że syn nie sprawował i nadal nie sprawuje opieki dałabym decyzję odmowną bez wyrównania.
Buś

Napisano: 22 maja 2014, 11:52

jak będziesz miała oświadczenie matki i wywiad środowiskowy to przed wydaniem decyzji (chyba art. 10 i 81 kpa) wezwij syna aby mógł zapoznać się ze zgromadzonymi dokumentami i dopiero wtedy wydaj decyzje odmowną.
pawel.w

Napisano: 22 maja 2014, 12:01

Też mam taka sytuację i robie tak jak Ci podpowiedzieli - do zapoznania sie z aktami 8-) Tylko żeby w NP się nie bawić, że by pracownicy nie pisali że od dawna nie sprawuje opieki.
~becia

Napisano: 22 maja 2014, 13:22

ale matka nie chce napisać takiego oświadczenia, mówi ze syn się opiekuje, a tam bród, smród i ....a opiekun ledwo siena nogach trzyma, ale na papierze to nikt nie che napisać jak jest, a drugi syn powiedział że jak ten opiekun dostanie pieniądze to on telewizję tam sprowadzi, niech wszyscy zobaczą jak to się opiekuje!!!!
dorota76

Napisano: 22 maja 2014, 13:43

to wezwać barata do złozenia wezwań; wywiad , wezwanie i odmowa
marta 123

Napisano: 22 maja 2014, 13:45

No przecież wywiad też jest podkładką w razie odmowy jak pracownik stwierdzi brak opieki to odmowa. Dodatkowo można wziąśc oświadczenie od brata.
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 14:10

brat też nic nie napisze, bo nie chce się narazić matce i opiekunowi, wszystko "na gębę"
dorota76

Napisano: 22 maja 2014, 14:16

a na jakiej podstawie mogę mu nie wypłacić wyrównania??? oświadczył pod odp karna że sprawował opiekę, mógł dopiero po 15-05-2014 tak się stoczyć
dorota76

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x