Osoba dobrowolnie ubezpieczona w KRUS a SZD - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 maja 2014, 10:16

Witam,

mam osobę która nie ma 1ha ale się ubezpiecza dobrowolnie w KRUSie. Do 30.06.2013r. pobierała SP na matkę. Decyzja wygasła z mocy ustawy. Teraz wnioskuje o ZDO czy wypełnia oświadczenie, że nie prowadzi gospodarstwa rolnego? I czy musi się wyrejestrować z KRUSU? Dodam, że my opłacalibyśmy jej tylko składkę zdrowotną bo ma wymagany ustawą okres składkowy. Czy tak jak poprzednio przy SP płacimy jej zasiłek bez ubezpieczenia?
bryndza

Napisano: 22 maja 2014, 11:24

Czy ktoś wie co z nimi? Mam parę takich przypadków i nie wiem jak to ugryźć ;/
bryndza

Napisano: 22 maja 2014, 11:28

też mam taką os... i też nie wiem ...... co z tym cholernym Krusem.... ha.....
niunieczka

Napisano: 22 maja 2014, 12:46

nikt nie nie wie?
bryndza

Napisano: 22 maja 2014, 13:42

Witam

Mam bardzo wielu rolników, którzy utracili prawo do SP 30.06.2013 r. I to zarówno ubezpieczonych z mocy ustawy jak i dobrowolnie. Rolnik ma złożyć oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa, natomiast ja wydaję decyzję na ZDO i finito. Co Was obchodzi co zrobi KRUS. Ktoś ten pasztet zrobił niech go teraz żre !
Borsuk
Praktykant
Od: 22 maja 2014, 13:13
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 15:44

jeżeli osoba nie ma obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS to my mamy obowiązek zgłosić ją do ZUS pod warunkiem przyznania świadczenia, tj. jeżeli zaprzestaną prowadzić gospodarstwo rolne
gucio

Napisano: 23 maja 2014, 7:06

a co jeżeli osoba ma 20 lat składkowych w ZUS i brakuje jej 5 lat więc dobrowolnie ubezpiecza się w KRUS żeby móc przejść na emeryturę? My jej przy ZDO już nie będziemy opłacać społecznych...więc co?
bryndza

Napisano: 23 maja 2014, 8:31

jeżeli ZUS potwierdza, że ma uzyskane lata składkowe to logiczne, że się nie płaci ubezp. społecznego ale za to obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne
gucio

Napisano: 23 maja 2014, 8:47

A jeżeli oświadczy, że jest ubezpieczona przy mężu?
moniku

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x