Nie wiem co robić ? Czasu mało. Pomóźcie! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 sty 2014, 11:35

Facet płaci alimenty na rzecz innych osób. Za rok bazowy 2012 nie mogłam ich odliczyć , bo nie miał dochodu. W listopadzie 2013r. poszedł do pracy. Przyniósł zaświadczenie o wynagrodzeniu za miesiąc grudzień. Część wynagrodzenia jest zajęta przez komornika tytułem alimentów. Jak liczyć dochód uzyskany ? Odliczać od wynagrodzenia alimenty czy brać dochód bez odliczenia tych alimentów? Pomóżcie proszę dziś robię listy wypłat świadczeń a rodzina przekracza jeśli doliczę dochód bez potrącenia tych alimentów.
~BB

Napisano: 20 sty 2014, 11:37

bierzesz cały dochód, odliczysz dopiero w przyszłym okresie zasiłkowym
~miła

Napisano: 20 sty 2014, 12:05

Na pewno, bo jak patrzę na § 14 pkt 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 3 stycznia 2013r. to mam mieszane uczucia.
~BB

Napisano: 20 sty 2014, 12:07

jak się boisz to nie odliczaj. Ja jestem jednak za odliczeniem tych alimentów
~Elmer

Napisano: 20 sty 2014, 12:22

Jak czytam co to jest dochód członka rodziny w naszej ustawie to jest zastrzeżenie art. 5 ust.4-4b dlatego mam wątpliwości czy nie powinnam jednak odliczyć tych alimentów od wynagrodzenia. Czy ktoś może miał taki przypadek i rozważał go z prawnikiem, bo ja nie mam prawnika.
~BB

Napisano: 20 sty 2014, 12:50

Wydaje mi się ~Elmer, że masz rację ale może jeszcze ktoś nas upewni czy odjąć te alimenty od wynagrodzenia.
~BB

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x