nina a dlaczego? bo dzieci mają pierszeństwo tak? a jeżeli dzieci nie ma- nie żyją,bądź są na emeryturze często ze znacznym stopniem i nie mogę sie opiekować rodzicem?
przy szo nie ma kolejności alimentacyjnej chociaż nie wszyscy tak twierdzą, -ja- znasz sytuację i jeżeli rzeczywiście ta opieka jest sprawowana to ja bym przyznała
Z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego wynika, że obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej i rodzeństwo. Za krewnych w linii prostej ustawa ta uważa zstępnych i wstępnych. Zstępnymi są np. córka, syn czy wnuk. Natomiast wstępnymi np. matka i dziadek. Zgodnie z art. 617 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego stopień pokrewieństwa określa się według liczby urodzeń, wskutek których pokrewieństwo powstało. Stopień pokrewieństwa jest równy liczbie pokoleń. Zgodnie z tą zasadą dzieci są spokrewnione z rodzicami w pierwszym stopniu, dziadkowie z wnukami w drugim. Tak więc dzieci są w pierwszej kolejności zobowiązane do alimentacji, a w związku z tym do sprawowania opieki!