dałam odmowę na SZO żonie na męża , powodem odmowy był brak rezygnacji z zatrudnienia , Pani jest zarejestrowana u Urzędzie Pracy bez prawa do zasiłku, wnioskodawczyni pracowała zawodowo do 1992 r,., a mąż zachorowała w 1998 r., oczywiście kobitka się odwołała i dziś przyszła mi decyzja z kolegium oczywiście uchylili naszą decyzje i dali do ponownego rozpatrzenia,i stwierdzili, iż w art. 16 ust,. 8 nie ma jako przesłanka negatywna do przyznania w/w świadczenia wymienionego Urzędu Pracy NIE WIEM MOŻE JA CZEGOŚ NIE ROZUMIEM MOŻE CZEGOŚ NIE ZROZUMIAŁAM ALE SZ.... MNIE ZARAZ TRAFI NA TO...
niektóre sądy uznają, że osoba zarejestrowana w PUP jest osobą zdolną do pracy, oczekującą pracy, a więc rezygnuje z potencjalnej pracy w związku z tym przysługuje szo. Argumentują, że gdyby ustawodawca chciał wykluczyć takie osoby z ubiegania się o szo to by to w ustawie zapisał.
Oczywiście, że odmowa. Ty masz działać na podstawie obowiązującego prawa, a nie na rozstrzygnięciach sądu w indywidualnych sprawach. Miałem podobną sprawę dot. świad.piel., SKO uchyliło naszą decyzję , ja ponownie odmówiłem, SKO ponownie uchyliło pisząc, że powinno się uwzględnić ich wskazania. Ponieważ sprawa się przeciągała przyszła klientka ja J poinformowałem, że decyzja będzie ponownie odmowna więc poradziłem jej ażeby złożyła skargę na decyzję SKO i tak zrobiła. SKO przyznało jej świadczenie pielęgnacyjne oczywiście w oparciu o swoją wykładnie..