Witam, pewnie głowicie się nad niedoborami, jesli ktoś wie, to niech podpowie ,jak liczy składkę, i wogóle jak liczy przewidywanie niedoborów jesli śP jest w tej chwili na 6200 , to wykazuje 8000 , że będzie potrzebne czy 1800 zł jako niedobór,??? Sytuacja taka sama przy składkach, jakliczycie, czy tez tylko niedobór do kwoty która będzie obowiązywać?? PODPOWIEDZCIE !!>
uwzględniając wszystkie zmiany związane z podwyższeniem kwot świadczeń, wyrównaniem zaległych świadczeń, składek społ. oraz kosztów obsługi musisz wykazać jakie masz niedobory w stosunku do obecnego planu budżetu na świadczenia rodzinne.- czyli ile musi budżet tobie wyrównać
ja policzyłam tylko niedobór czyli 180 zł
a koszty obsługi od całości łącznie z odsetkami, bo nie mamy osobnego paragrafu na odsetki
czyli w maju (wyrównania VII.2013 do IV.2014 + odsetki VII.2013 do IV.2014 + skł.społ. VII.2013 do IV.2014) + (należne zdo za maj + należne skł. społ za maj) i to wszystko * 3%
od maja już nie będzie odsetek, bo wypłaty idą na bieżąco
kwotę składki też liczyłam od 180 zł = 49,54 zł
i na końcu zdrowotne też liczyłam od 180 zł.
Wychodzę z założenia, że skoro tabelka dotyczy niedoborów to podaję w niej to co nie zostało ujęte w planie budżetowym.
No dobrze niedobory wpisuje tam gdzie tej kasy mi zabraknie,jeśli starczy to zero, w wierszu kwota na wypłatę bieżąca , ale jeśli jest wiersz kwota niezbędna do wypłaty zasiłków to wyliczać ile mi na te zasiłki potrzeba , pomijając to ,że może się zmieszczę w planie??? pogubiłam się na całego,
ja nie patrzyłam czy mi zabraknie czy nie. liczyłam ile wyjdzie na te dodatkowe wypłaty w związku ze zmianami ustawy
a w wierszu z kwotą bieżącą sumowałam dwa następne - dlatego, że w planie nie miałam ujętych tych wypłat, bo niby skąd miałam wiedzieć, że takie będą.
1.dotyczy wiersza numer 1 i 4 nie wypełniamy komórki z kolorem czarnym – przewidywane niedobory wypełniamy tylko w tych miesiącach w których faktycznie wystąpią np. listopad, grudzień.
2. nie sumujemy w wierszu pierwszym wiersza 2 i 3 (dane dotyczą nowej ustawy), analogicznie w wierszu czwartym nie sumujemy wiersza 5 i 6.
Co udało mi się ustalić w porozumieniu z urzędem wojewódzkim:
Wiersz 1 od maja do grudnia: podajemy tu kwoty na wszystkie bieżące wypłaty świadczeń rodzinnych, funduszu alimentacyjnego i składek społecznych łącznie z kosztami obsługi. Nie uwzględnimy tu nic związanego z wyrównaniami.
W wierszu drugim wykażemy wyrównania zdo razem ze składkamispol., odsetkami i kosztami obsługi.
W trzecim podwyżki św. piel. 180 zł, kwoty podwyżki składek spół. 49,54 zł, koszty obsługi.
W kolejnych wierszach analogicznie składki zdrowotne.