ZDO a zatrudnienie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 kwie 2014, 13:58

DO KIEDY NALEŻY SIĘ ZDO DLA OSOBY KTÓRA PODJĘŁA PRACĘ A TERAZ NIE PRACUJE I NIE KWALIFIKUJE SIĘ NA SZO?
kunan

Napisano: 30 kwie 2014, 16:53

Niektórzy z pracowników opiek z tego forum twierdzą, że zwrot zaległych pieniędzy należy się do dnia podjęcia pracy i od dnia jej zakończenia, aż do teraz na bierząco, jeśli naprawdę opiekuje się chorym.
Ale mam takie pytanie: a co jeśli opieka u mnie w mieście nie chce mi odliczyć od zwrotu dwóch miesięcy pracy tylko twierdzi, że wypłaci mi do dnia podjęcia pracy, a po jej zakończeniu już nie? Czy mogę wówczas odwołać się do SKO, czy oni też będą się upierać przy tezie, że ciągłość nie może być przerwana - czyli odwrtonie niż tutaj państwo tłumaczą...
Anna23

Napisano: 30 kwie 2014, 17:00

trzeba czytac ustawe w tresci jest wyraznie napisane kiedy sie nie nalezy zwrot
5. Zasiłek dla opiekuna nie przysługuje za okresy, w których:
1) osobie ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia
pielęgnacyjnego lub
2) na osobę wymagającą opieki innej osobie zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia
pielęgnacyjnego

cz byl zakaz pracy po 30 czerwca 2013 -nie
cate2

Napisano: 30 kwie 2014, 19:45

ale podejmując pracę nie spełnia warunku na śP w myśl ustawy obowiązującej w dniu 31.12.2012, to dlaczego ma dostać ZDO???
kunan

Napisano: 30 kwie 2014, 20:13

Jeżeli pracował przez cały ten okres to oczywiście mu się nie należy zwrot, ale jeśli np pracował miesiąc albo dwa to za pozostałe miesiące, według pracowników opiek z tego forum należy się zwrot. Według pracowników mojej opieki, należy się tylko do czasu podjęcia pracy, jeśli potem ją przerwał to za pozostałe miesiące mu się zwrot nie należy. Czyli to już zależy jak sobie urzędnicy ustawę w poszczególnych opiekach będą interpretować.
Anna23

Napisano: 30 kwie 2014, 20:22

O tutaj masz trochę na ten temat viewtopic.php?f=19&p=207151004
Ale pamiętaj, że ile urzędników tyle interpretacji;)
Anna23

Napisano: 30 kwie 2014, 21:19

Pracownicy OPS . Wy nie interpretujcie Ustawy każdy po swojemu . Po prostu stosujcie jej zapisy .
Gość

Napisano: 01 maja 2014, 12:24

Anna23 pisze:ale jeśli np pracował miesiąc albo dwa to za pozostałe miesiące
Anna - tak oczywiście masz rację, powinnaś dostać za cały okres do wejścia w życie ustawy z pominięciem okresów zatrudnienia. Jeśli pracownicy twierdzą inaczej - odwołuj się. Tylko jedna gorąca prośba - nie ma czegoś takiego w PL jak opieka społeczna, nie ma, nie istnieje. Jest pomoc społeczna, ale świadczenia rodzinne to nie jest część pomocy społecznej. Więc nie opieka i nie pomoc tylko świadczenia rodzinne.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 01 maja 2014, 12:51

Ok, dziękuję ślicznie za radę;)
Co do terminologii to również bardzo dziękuję za poprawienie. Postaram się w przyszłości tego nie mylić.
Pozdrawiam!
Anna23

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x