Niedostarczenie dokumentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 cze 2021, 11:57

Na wstępie powiem, że przejełam sprawę po poprzedniczce.
Pani ma przyznane prawo do ZR na dzieci i ZP na siebie. W marcu jej mąż wyleciał za granicę, w kwietniu ona podjęła pracę. Częściowo wypełniła "formularz na potrzeby koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego" z datą 29 kwietnia. Miała dostarczyć zaświadczenie o dochodach męża za kwiecień i swoje za maj oraz uzupełnić do końca formularz. Do tej pory mi nie doniosła mówiąc że przyjdzie jutro, albo po jutrze. Teraz chcę jej wysłać wezwanie do uzupełnienia braków formalnych. Jaki ma termin 7 czy 14 dni na dostarczenie ? Jakie są konsekwencje jeśli nie dostarczy, wiem jakie są do wniosku ale tu decyzja jest wydana i nie mogę znaleźć. Czy ten formularz mogę wysłać z datą z kwietnia czy ma wypisać na nowo ?? i najważnieksze, czy mnie tu gonią jakieś terminy ???
ang.kos.
Praktykant
Od: 28 kwie 2021, 14:37
Zajmuję się: ŚR,FA, ŚW, KDR, DM

Napisano: 25 cze 2021, 12:50

Daj 7 dni a potem decyzja o wstrzymaniu świadczeń
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 25 cze 2021, 14:01

tryb postępowania został uregulowany w przepisach, a one mówią:
§ 14 rozporządzenia z dnia 27 lipca 2017r. w sprawie sposobu i trybu postępowania...... - W przypadku gdy organ właściwy prowadzący postępowanie w sprawie świadczeń rodzinnych poweźmie wątpliwość w sprawie dotyczącej przyznanego świadczenia rodzinnego co do występujących okoliczności mających wpływ na prawo do tego świadczenia, powiadamia niezwłocznie osobę pobierającą to świadczenie o konieczności złożenia w wyznaczonym terminie, nie dłuższym niż 14 dni, licząc od dnia otrzymania wezwania, wyjaśnień w sprawie lub dostarczenia niezbędnych dokumentów.
natomiast art. 28 ust 3 ustawy o SR mówi:
Wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych, jeżeli osoba, o której mowa wart.23 ust.1, odmówiła udzielenia lub nie udzieliła, w wyznaczonym terminie, wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.
W wezwaniu należy te informacje / przepisy podać.
Więc nie ma w ww. przepisach mowy o wydaniu " decyzji o wstrzymaniu świadczeń"
Mała45
Praktykant
Od: 21 kwie 2021, 12:22
Zajmuję się: SR,FA,500+, DS

Napisano: 25 cze 2021, 14:25

Mała45 pisze:
25 cze 2021, 14:01
tryb postępowania został uregulowany w przepisach, a one mówią:
§ 14 rozporządzenia z dnia 27 lipca 2017r. w sprawie sposobu i trybu postępowania...... - W przypadku gdy organ właściwy prowadzący postępowanie w sprawie świadczeń rodzinnych poweźmie wątpliwość w sprawie dotyczącej przyznanego świadczenia rodzinnego co do występujących okoliczności mających wpływ na prawo do tego świadczenia, powiadamia niezwłocznie osobę pobierającą to świadczenie o konieczności złożenia w wyznaczonym terminie, nie dłuższym niż 14 dni, licząc od dnia otrzymania wezwania, wyjaśnień w sprawie lub dostarczenia niezbędnych dokumentów.
natomiast art. 28 ust 3 ustawy o SR mówi:
Wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych, jeżeli osoba, o której mowa wart.23 ust.1, odmówiła udzielenia lub nie udzieliła, w wyznaczonym terminie, wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.
W wezwaniu należy te informacje / przepisy podać.
Więc nie ma w ww. przepisach mowy o wydaniu " decyzji o wstrzymaniu świadczeń"
to co, zawiadomienie o wstrzymaniu wypłaty świadczeń?
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 28 cze 2021, 8:54

ja po małym doświadczeniu w pracy z ludźmi to ja od razu wysyłam wezwania, nie liczę na to jutro, po jutrze, a może w przyszłym tygodniu
im nie zależy a mi terminy uciekają
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 01 lip 2021, 11:23

jak najbardziej - wezwanie, i jeśli się nie zgłosi to wstrzymanie świadczeń i nie potrzebne jest żadne zawiadomienie o wstrzymaniu świadczeń, gdyż o tym informujesz już w wezwaniu, podając treść art. 28 ust. 3 ustawy
Mała45
Praktykant
Od: 21 kwie 2021, 12:22
Zajmuję się: SR,FA,500+, DS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x