niekoniecznie - samotnenie bedzie przyslugiwac od momentu kkiedy pani przestala byc osoba samotnie wychowujaca...a taka nie musiala byc od razu jak urodzila dziecko...moze od tego momentu je razem wychowuja - wtedy tak,ale moze najpierw jeszcze nie wychowywali razem:) moze troche trwalo zanim sie dogadali czy chca byc ze soba czy nie chca;-) - w kazdym razie to trzeba ustalic a najlepiej to zrobic wzywajac pania do zlozenia oswiadczenia od kiedy wspolnie wychowuje dziecko z jego ojcem - niech napisze date i wszystko bedzie jasnemmm pisze:No to za datę początkową od kiedy nie spełnia przesłanek osoby samotnie wychowującej można a nawet trzeba przyznać chyba datę narodzin tego drugiego dziecka.
Ta Pani nadal jest Panną.
Dobrze myślę??? Czyli nienależnie pobrane za kwiecień???
tak, straci prawo do dodatku z tytulu samotnego wychowywania od momentu, w ktorym zaczela wspolnie wychowywac dzieci z ojcem ostatniego dziecka - tez wez na to dodatkowo oswiadczeniegogo pisze:mam podobną sytuację, kobieta wdowa, akt zgonu ojca jest, w kwietniu urodziła dziecko zapisane na konkubenta jeszcze nie wnioskowała o świadczenia na trzecie dziecko ale będzie, nadmieniam że nie będzie zasądzać alimentów -do składu poda konkubenta. Czy w tym wypadku starsze dzieci tracą samotne?
też bym tak zrobiłammm pisze:Z drugiej strony patrząc dzieci urodziły się 01.04.2014 więc przez ten jeden dzień kwietnia Pani należał się jeszcze dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka, a że jest to dodatek niepodzielny więc według mnie za kwiecień jeszcze powinna normalnie go dostać, a od maja trzeba będzie go wstrzymać. Dobrze myślę???