przyznanie ZDO jedną czy dwoma decyzjami??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 maja 2014, 12:23

Witam, jak planujecie wydawać decyzję przyznające ZDO? Czy wrzucicie wyrównanie od lipca 2013 r. z odsetkami i ZDO od 15.05.2014 do jednej decyzji, czy raczej oddzielicie to w dwóch decyzjach? Ja skłaniam się do rozwiązania dwa wnioski i dwie decyzje, a Wy?
no nie

Napisano: 13 maja 2014, 12:27

Dwie decyzje.
Kt.

Napisano: 13 maja 2014, 12:31

też uważam, że to praktyczne, ale nie wiem czy mamy prawo wydać ZDO (w pierwszej decyzji wyrównującej) na okres krótszy niż przewiduje ustawa - czyli krócej niż do końca ważności orzeczenia...
Dagg

Napisano: 13 maja 2014, 12:42

Dagg, masz rację i na pewno trzeba to wziąć pod uwagę. Jest jeszcze taka kwestia, że w przypadku wyrównania wystarczy odebrać od wnioskodawcy oświadczenie o spełnianiu warunków natomiast przy bieżących wypłatach konieczny jest wywiad.
no nie

Napisano: 13 maja 2014, 12:56

moim zdaniem wydanie 2 decyzji ułatwiłoby nam robotę. Pisałam już kiedyś o tym na forum - ale zostałam posądzona o wymyślanie durnot..... Pisano, że ustawa nic nie mówi o 2 decyzjach. Hmmmm nakazu sporządzenia jednej też nie widzę. Ale .... art. 6 ust. 1 prawo ustala się na czas nieokreślony itp.... I sama nie wiem jak zrobić. Wydanie 2 decyzji to 2 wnioski. Teraz siedzę i myślę nad wnioskiem.... Na razie stworzyłam jakiś ogólny (na 2 okresy). Normalnie załamać się można
Pegii

Napisano: 14 maja 2014, 12:18

Mój prawnik stwierdził że jak najbardziej można wydać dwie decyzje i to na jeden wniosek.
Po prostu wniosek strony jest rozpatrzony w części jedną decyzją a w części drugą.
beja

Napisano: 14 maja 2014, 13:32

no nie pisze:Witam, jak planujecie wydawać decyzję przyznające ZDO? Czy wrzucicie wyrównanie od lipca 2013 r. z odsetkami i ZDO od 15.05.2014 do jednej decyzji, czy raczej oddzielicie to w dwóch decyzjach? Ja skłaniam się do rozwiązania dwa wnioski i dwie decyzje, a Wy?
na 1
aga2385
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x